Multimedijska izložba ‘OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE’ u Zagrebu od 2. rujna 2019.

Screenshot

Multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“ autora Zlatka Dernaja, ratnog Načelnika inženjerije i predsjednika braniteljske udruge Heroji Osijeka sastoji se od 26 panela sa 40 fotografija, zajedno sa 8 minutnim dokumentarnim filmom autora Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a. Sve to čini kolaž individualnih priča o ratnom razaranju graditeljske i kultune baštine, kazališta, crkvi, bolnica, škola, vrtića, stambenih zgrada, industrije, pa čak i sportskih objekata i groblja grada Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih.

“Multimedijska izložba potiče na razmišljanje o domoljubnim vrijednostima koje su, pored neslomljivog duha, ljudskih života i velike materijalne štete, imale i imaju u povijesti presudnu ulogu za očuvanje identiteta hrvatskog naroda, područja i države.
Izložba šalje jasno artikulirane poruke o apsurdnosti i strahota rata, educira o razarajućim posljedicama i ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje mirne budućnosti za sve građane”, navodi Dernaj u katalogu izložbe.

Radi se o izuzetno uspješnoj izložbi koja je predstavljena u Bruxellesu u Europskom parlamentu te je do sada otvorena u Osijeku, Laslovu, Bruxellesu i Vukovaru. Svečano otvorenje izložbe  u Zagrebu biti će 2. rujna u 19h u Staroj gradskoj vijećnici u Galeriji “Kristofor Stanković”, a za javnost je otvorena do 13. rujna.


Komentari