Mrak – Taritaš o zatvaranju Medike: ‘Nastavlja se maćehinski odnos grada prema nezavisnoj kulturi!’

Facebook

U centru su dobili dopis iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba za predaju prostora.

Podsjetimo, korisnici Autonomnog kulturnog centra Medika dobili su obavijest da do utorka rok da napuste prostor u Piorettijevoj ulici i predaju ključeve Gradu.

Ovime bi došlo do zatvaranja kultnog alternativnog centra kulturnjaka i mladih u Zagrebu koji godinama potiče razvoj nezavisne kulture u gradu. Razlog nije poznat, jer su iz Medike odlučili ne komenirati situaciju uoči sutrašnje konferencije za novinare.

Na ovu situaciju osvrnula se i Mrak – Taritaš na svom Facebook profilu.

“Nastavlja se maćehinski odnos grada prema nezavisnoj kulturi u Zagrebu i prema prostorima za mlade. Medika ne može biti prostor za kongresni centar jer bi se time pogodovalo samo jednom hotelu. ” prokomentirala je.

Facebook
Facebook

Podsjetimo na Saloon i Jabuku

Podsjetimo isto tako na nedavnu situaciju s GK Jabuka. Naime, nakon što je provaljeno na terasu kultnog kluba, njezin voditelj Marin Viduka priopćio je javnosti da Grad želi zatvoriti klub. Gradonačelnik Milan Bandić tada je kazao da se taj prostor od 2002. koristi protupravno te da njegovi vlasnici duguju Gradu 130.000 kuna.

“Idemo ‘bona fide’, damo ljudima da potpišu i koriste prostor kako bi obogatili kulturnu scenu grada, a ljudi to pretvore u birtiju i cirkus i još ne izvršavaju svoje obaveze prema Gradu. Nitko ne gasi Jabuku niti je ugrožena. Gospoda koja je dobila da koristi taj kultni klub je zlorabila bona fide odnos Grada prema tome”, izjavio je Bandić.

Marin Viduka dao je malo drugačiji pogled na cijelu situaciju, vrlo sličan događajima koji su se odvijali oko kultnog Saloona koji je potpuno devastiran.

“Nazivaju nas nelegalnim korisnicima prostora, a ja vam predlažem da ih zamolite da vam pošalju dokaz iz kojeg se vidi da su oni vlasnici prostora. Siguran sam da vam neće imati ništa za poslati, jer Grad Zagreb nije vlasnik navedenog prostora.

Samim time, Grad Zagreb i nije mogao potpisati ugovor o zakupu prostora s GK Jabuka d.o.o., kao vršiteljem ugostiteljske djelatnosti u klubu, a ne zbog pasivnosti korisnika, kako je navedeno. GK Jabuka d.o.o. je još 2001. g. od Grada Zagreba dobio pismenu dozvolu za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Mi je posjedujemo, ali oni su je valjda zagubili.” komentirao je Viduka.

>>>BANDIĆ O GK JABUKA: ‘Damo ljudima prostor kako bi obogatili kulturnu scenu, a oni ga pretvore u birtiju i cirkus’

>>>MARIN VIDUKA DEMANTIRA NAVODE IZ GRADA: ‘Očekujemo da će Zagrepčanima ostati Jabuka!’

 

 


Komentari