Mračna strana Lisinskog: Kako smo postali ‘pedeset nijansi nekulturniji’

FOTO: Lisinski.hr

Remek-djelo sedme umjetnosti

Velika dvorana Vatroslava Lisinskog očito više ne pruža kvalitetan kulturni sadržaj kao nekad, iako u svojoj definiciji nosi riječ poput “kulturna” i “institucija” i iako su u svojim dvoranama ugostili vrhunske hrvatske i strane glazbenike koji su upravo ovdje zaokružili dugogodišnju karijeru. Od simfonijskih orkestara, solista, baleta, velikih glazbenih diva… do ovog.

No u 21. stoljeću krenuli smo korak dalje, odnosno u korak smo s trendovima, stoga će Lisinski u veljači prikazati “glamurozni vrhunac intrigantne trilogije” Pedeset nijansi sive, odnosno treći nastavak Pedeset nijansi slobodniji. 

Tvrde da bi film mogao iznenaditi i one skeptične. Skeptični su svakako građani kojima je ostalo još barem malo ukusa u kvalitetne filmove, kao i oni koji se još uvijek žele kulturno uzdizati u, pazite, kulturnoj instituciji. To je intrigantno, a ne ovaj film.

Dok traju prepirke oko filmova Ustav RH i Ministarstvo ljubavi, očito Lisinski daje samo šlag na tortu, iako oko ovog remek-djela sedme umjetnosti i njegovih pedeset nijansi (ne)kulture neće biti prosvjeda i pobuna, tek možda negodovanja kod nekolicine što hollywoodski hit bez pokrića sada dolazi u prostorije ovakve dvorane.

Pedeset nijansi sive, trilogija engleske spisateljica E. L. James doživio je, na našu veliku radost, svoju ekranizaciju prije tri godine, a za filmom i knjigom “poludjeli” su svi – većina onih koji očito dugo nisu pročitali kvalitetno štivo – od muškaraca do žena čija dob nije važna dok god se snimaju ovako relevantni filmovi koji pišu povijest. “Twilight za odrasle”, kako su ga prozvali, donosi dvoje mladih ljudi koji očito nemaju mana, opsesivnu ljubav, erotiku i navodni S&M iako bolji gledamo u epizodama kriminalističkih serija.

Nekada je osoba trebala biti zbilja vrhunski glazbenik i umjetnik s pokrićem da bi uopće imao čast nastupiti u Lisinskom, no sada je zapadnjačka “kultura” uzela maha, a kriterija očito više nema dok god prodaja ide.Očito se od nečeg živjeti mora, ali to nikako nije kultura i sada smo, eto, pedeset nijansi nekulturniji.

Poslali smo upiti i Lisinskom kako to da su odlučili prikazati ovo remek-djelo, no odgovor do zaključenja članka nismo dobili i objavit ćemo ga kada stigne.


Komentari