MATIĆ IPAK NEĆE STAVITI KLJUČ U BRAVU: Projekcije u kinu Europa se nastavljaju

Kino Europa

Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala, ustanove koja posljednjih deset godina upravlja kinom Europa, rekao je u subotu kako su odluku o prekidu prikazivanja filmova u tom kinu donijeli u stanju šoka zbog odluke da im Grad Zagreb otkazuje najam, te dodao da su ljubitelji legendarnog zagrebačkog kina za večeras spontano organizirali okupljanje u znak potpore.

“Potajno smo se nadali da neće doći do prekida suradnje, pisali smo Gradu u ime 20 stalno zaposlenih, 25 studenata, obrtnika i drugih koji rade na ugovor te sto tisuća ljudi koliko ih godišnje posjećuje kino Europa, no oni sve ove mjesece nisu reagirali”, rekao je Matić za Hinu.

U petak su dobili kratki dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se, kaže Matić, pod krinkom renovacije obavještava da im 1. lipnja istječe desetogodišnji ugovor o zakupu.

“Nakon toga smo pod emocijama i u stanju šoka donijeli odluku o prekidu projekcija, a na žalost zbog toga su nastradali naše kolege s Festivala tolerancije kojima se ispričavamo, oni su žrtve kao i mi”, istaknuo je.

Odlučili su i da će od srijede ponovno krenuti s projekcijama, s izmijenjenim programom sukladno novoj situaciji. “To će trajati sve dok nam traje ugovor, poduzimat ćemo i druge akcije, a možda će nam i netko iz grada pružiti ruku. Iz Ministarstva kulture imamo potporu, a i provodimo programe koje ono sufinancira”, dodao je.

Unatoč tome, i dalje se planira okupljanje u 19 sati pred kinom Europa kako bi se raspraviloo budućnosti kina nakon 1. lipnja kada im ističe desetogodišnji ugovor s gradom.


Komentari