Marin Zagrepčanima nudi životnu priliku: Osjetite svjetla pozornice i prepustite se kazališnim daskama

Prvi specijalizirani studio za dramski i glumački odgoj u Hrvatskoj.

Ako ste se u svom životu oduvijek željeli okušati na “daskama koje život znače” i otkriti ljepotu glume, u Zagrebu sada imate priliku otkriti zaigrati intrigantnu igru s ovom čarobnom vrstom umjetnosti. Upravo će vam gluma pomoći da upoznate sebe kao umjetnika, ali i da naučite ono najvažnije o kazalištu kao umjetnosti.

Naime, od 1. listopada ove godine službeno s radom kreće The Acting Studio, točnije specijalizirani studio za dramski i glumački odgoj, prvi takav u Hrvatskoj. Idejni začetnik i voditelj je Marin Bukvić, kazališni i filmski glumac te dramski i glumački pedagog.

Svoje je znanje, teorijsko i praktično, odlučio prenijeti na mlađe i starije znatiželjnike koji su oduvijek sanjali o glumi, želeći ispoljiti svoju kreativnost. Trenutno upisuje prvu generaciju “malih i velikih” koji se žele okušati na kazališnim daskama i krenuti ka svjetlima reflektora.

Program je namijenjen profesionalnim glumcima, amaterima, ljudima koji se bave javnim nastupom ili radom na sebi.


Marin nam je u razgovoru otkrio što ga je potaknulo na ovakav projekt, što njime nudi zainteresiranim polaznicima, što za njega znači umjetnost, ali i što danas društvu najviše nedostaje.

Marin Bukvić_Voditelj TAS-a

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]“Za mene je umjetnost način življenja. Gluma je moj put prema istini – onoj mene samoga kao bića. Teško je riječima opisati ono što umjetnik nosi u srcu! Možda je to najsličniji osjećaj onome kada ste jako zaljubljeni. Ako je to taj osjećaj, onda sam ja zaljubljen svaki dan od kada znam za sebe.

Možda pitanje može biti odgovoreno kroz citat Friedricha Leopolda Freiherra: ‘Samo umjetnik može odgonetnuti smisao svijeta.’ ” – Marin Bukvić[/box]

Scenska edukacija i praksa

The Acting Studio (Avenija Dubrovnik 15) je glumačko-dramska edukacijska platforma specijalizirana za dramski odgoj i učenje tehnika/metoda jednih od najrelevantnijih svjetskih učitelja glume: Konstantina Sergejeviča Stanislavskog, Mihaila Čehova i Leea Strasberga.

Ideja osnutka TAS-a došla je prirodno. Kombinacija scenske edukacije i prakse koju sam stekao po svijetu i proces doktoriranja i specijaliziranja spojili su se u jedno – TAS. Kroz Studio mi je cilj približiti zainteresiranima multidimenzionalni svijet kazališta i glume. Generalno, platforma se temelji na radu na sebi.

Ljudsko tijelo je kompleksan instrument na kojem često ne znamo “svirati”, a ovdje na tome možete raditi. Shodno tome, TAS nije mjesto namijenjeno isključivo glumcima već svima onima koji se bave bilo kakvom vrstom scenske umjetnosti, javnog nastupa ili općenito radom na sebi“, ističe Marin.

Dramski i glumački studio

TAS djeluje u dva edukacijska pogona: (1) dramski studio (polaznici do 16 godina) i (2) glumački studio (od 16 do 40 godina). Po makro planu, dramski studio ima predviđenih 120 minuta nastave tjedno (u jednom ili dva termina) dok glumački studio jedan termin tjedno po 150 minuta.

Iz iskustva dosadašnjeg vođenja nastave glume, to se vrlo često umnoži (u zavisnosti o aktivnosti grupe). Nastava u dramskom studiju sastoji se od niza dramskih igara, vježbi i drugih alatki za dramski odgoj, dok se nastava u glumačkom studiju bazira na studioznijem istraživanju našeg instrumenta – tijela (rad na razvoju scenskog pokreta,glasa, glume, imaginacije, rad na karakterima itd.)“, objašnjava naš sugovornik, koji u nastavni ciklus glumačkog studija uključio brojne gostujuće predavače iz područja psihologije, režije, pjevanja, glume i plesa kako bi polaznici dobili interdisciplinarni pristup glumi.

TAS_radna

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Dojma sam da je danas umjetnost svedena na jeftini kapital, što to nikako ne zaslužuje i ne smije biti. U današnje vrijeme, kronično nam nedostaje ljubavi prema sebi. Mislim da je tu najprikladnije da izreknem svoju jednu misao koja kaže: ‘Volite i dopustite drugima da vas vole’.” – Marin Bukvić[/box]

Odgoj dramskog umjetnika i odgoj kroz kazalište kao medij

Marin ističe da je vrlo važno razlikovati dramsku i glumačku pedagogiju koje ljudi često pogrešno poistovjećuju.

Osnova razlika je da se dramska pedagogija bavi odgojem i obrazovanjem kroz kazalište kao medij (razvija komunikacijske sposobnosti, imaginaciju, kreativni potencijal, empatiju, osjećaj zagrupni rad, odgovornost itd.) dok se glumačka pedagogija bavi odgojem dramskog umjetnika – glumca. Shodno tome, u glumačkom studiju bavimo se radom na glumačkim tehnikama/metodama koje radi svoje zahtjevnosti nisu primjerene dobi djece i mladih (zahtijevaju fizičku i emotivnu zrelost)“, kazao nam je Marin.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]”U sklopu Edukacijskog centra Medley Teatra održavaju i drugi edukacijski ciklusi (pjevanje,klavir, gitara, solfeggio i glazbena produkcija) – jedan smo kompleksan pogon za sve kreativce.“[/box]

Marinova je želja širiti ideju TAS-a, veseli se početku i novim mladima nadama koje će sutra možda mijenjati svijet na bolje.

Volio bih da moji polaznici vremenom napreduju i počnu raditi samostalno svoje projekte unutar TAS-a (ili van njega). Želim da svatko tko pokaže trud i zalaganje ima mogućnost okušati se u konkretnom projektu i tako razvijati svoje potencijale i kompetencije“, zaključuje naš sugovornik.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Sve informacije o radu Studija kao i brojne zanimljivosti o glumi i umjetnosti možete pronaći na službenoj FB stranici (The Acting Studio – Zagreb). Više o radu Medley Teatra unutar kojeg Studio djeluje pročitajte na poveznici.[/box]

Komentari

loading...