Malo drugačiji film: Glume redateljica, njena obitelj i prijatelji, ali nije autobiografski

ZFF

Ivana Mladenović, srpska redateljica koja živi u Rumunjskoj predstavila je na Zagreb Film Festivalu film “Ivana Grozna”, u kojemu uz nju glumi njezina obitelj i prijatelji, te koji naziva autofikcijom, ali ne i autobiografijom, jer se samo dijelom temelji na njezinom života.

Film se na ZFF-u prikazuje u glavnom natjecateljskom programu, već je imao jednu uspješnu projekciju, a druga će biti u subotu, 16. studenog, u kinu Tuškanac.

“Ivana Grozna” najavljuje se kao “komedija o ženi na rubu živčanog sloma”. Glavni lik je glumica koja živi u Rumunjskoj, no zbog psihičke krize vraća se u rodni grad Kladovo u Srbiji. Ondje je isprva dočekuju kao zvijezdu, no idila je kratkog vijeka i, kao u gotovo svakoj maloj sredini, ne treba dugo da o njoj krenu tračevi.

“U filmu glumi cijela moja obitelj, moja baka, prijatelji, ali to nije autobiografija, već igrani film koji samo za temelj ima dokumentaristički dio”, rekla je redateljica u razgovoru za Hinu.

Dodala je kako se većina situacija prikazanih u filmu doista dogodila, no ne nužno njoj, već nekima od njezinih prijatelja.

Mladenović je najprije studirala pravo u Beogradu, no već 16 godina živi u Rumunjskoj, odakle joj potječe obitelj. Postala je dio te kinematografske scene kao redateljica, ali i glumica – imala je glavnu žensku ulogu u film “Srca s ožiljkom” proslavljenog Radua Judea.

Objasnila je da se vratila u rodno Kladovo kako bi snimila film o glumici koja se vraća u svoj rodni grad kako bi je roditelji njegovali dok joj nije dobro. Velik dio toga je istinit jer je i sama tada imala zdravstvenih problema, a snimanje joj je bila svojevrsna terapija.

Kako ipak nije htjela ‘režirati’ samu sebe, angažirala je dvojicu pomoćnika koji su ‘režirali’ nju dok je ona radila s naturščicima. “Samo sam im dala upute da ne želim da potonemo u patetiku i da se sama previše ne zaštitim”.

“Kad napišeš scenarij misliš da ćeš to lako odglumiti, ali kada dođe do snimanja vidiš da možda to i ne možeš. Oni su bili tu da me kontroliraju kada bi otišli dva koraka unatrag i kada možda ne bih htjela otkriti neke svoje negativne osobine”, dodala je.

Redateljica ističe kako su njezini prijatelji i obitelj, svi oni koje obožava, pristali sudjelovati u filmu iako nisu imali nikakva iskustava s time, a do samog kraja nisu zapravo ni vjerovali da će ga dovršiti.

“Film je postojao samo kao ideja s početnih 17 tisuća eura i mogla sam snimati samo deset dana. Možda je za njih bila olakšavajuća okolnost što je izgledalo kao da ga nikad nećemo realizirati”, napomenula je.

Za iskustvo rada s Judeom kaže da je bilo prilično drugačije od rada na njezinom filmu, ali vidi i neke sličnosti. “U tom filmu glumim djevojku koja je bila bolesna i oporavila se, a i ima vezu s puno mlađim dečkom. Zanimljivo je kako se neke stvari podudaraju u ta dva filma”, ustvrdila je.

Ono po čemu se ti filmovi najviše razlikuju je proces rada. “Njegovi su kadrovi dugi po dvadeset minuta, nikad ne snima više od četiri ili pet ponavljanja, pa je i odgovornost bila puno veća. U mom filmu sam mogla griješiti koliko sam htjela”, prisjetila se.

Mladenović je diplomirala filmsku režiju na Nacionalnom sveučilištu za kazalište i film (UNATC) u Bukureštu, a sada je upisala i povijest umjetnosti.

Njezini kratkometražni filmovi obišli su festivale diljem svijeta, a dokumentarni “Ugasi svjetla” (2012.), premijerno prikazan u Tribeci, osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Dugometražni igrani prvijenac “Vojnici. Priča iz Ferentarija” (2017.) nagrađen je Posebnim priznanjem u San Sebastiánu.

Na Zagreb Film Festivalu nije prvi put,  kaže da ovdje ima puno prijatelja i zanimljivo joj je vidjeti kako mali balkanski film funkcionira u zemljama u kojima se govori sličan jezik.  “Tako je laške shvatiti humor filma koji se gubi u titlovima“, dodala je.

Film “Ivana Grozna” je bio premijerno prikazan u Locarnu gdje je osvojio Posebnu nagradu žirija u programu Cineasti del presente.

Još nije prikazan u Srbiji, niti u Kladovu (blizu Đerdapa) gdje se događa. “Imam obavezu prikazati ga tamo, na žalost nemamo kino, a bila je i neka velika oluja, pa u gradu koji proizvodi struju nema struje. Sada se radi na sanaciji pa ćemo napraviti veliki tulum”, najavila je.

Komentari