Mali noćni razgovori ljevice i desnice oduševili prepuno kazalište

Ivana Kaurloto

Za predstavu se tražila ulaznica više, a glumci i autorski tim izmamili ogroman aplauz publike

Predstava Mali noćni razgovori ljevice i desnice premijerno je izvedena sinoć u prepunom zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka. Predstava je najnoviji kazališni projekt u kojem su po prvi put znamenite unutarhrvatske povijesne rasprave dobile i svoj kazališni oblik. Tekst predstave govori o dva umirovljenika iz Novog Zagreba koji čekajući lift započinju konverzaciju i ubrzo se vidi da je jedan naglašeno lijevog, a drugi desnog svjetonazora. Dva susjeda umirovljenika tako svaku noć pretresaju povijesne teme koje Hrvati do kraja nikad nisu izrazgovarali.

”Predstava je postavljena kao TV debata dvojice povjesničara jer ta forma najbolje odgovara kazališnom okviru. Dijalozi predstave su sjajni, Mira Muhoberec je likove sjajno izbrusila, a glumačka ekipa je izvrsna. Po meni ovo je više od predstave, ovo je pokušaj ne samo jednog dijaloga, nego pokušaj jedne šire edukacije s jedne strane i korak prema pomirenju dviju strana. Dakako da jedna predstava ne može pomiriti zavađenu Hrvatsku, ali može argumente jedne i druge strane staviti na stol i pokazati da se u konačnici te dvije opcije mogu naći na istoj strani. To je ključna poruka koju bih volio da komunicira ova predstava. Intimno izmirenje uvjetovano zalogom budućnosti mlađih generacija.” izjavio je redatelj Mesarić.

”Drago mi je da sam početak svoje glumačke karijere obilježila upravo ovom predstavom. Moja uloga je medijatora u studiju, točnije, TV voditeljice koja smiruje žustru raspravu i pokušava od oba sugovornika izvući istinite povijesne argumente. Dosta je teško i intenzivno pomirivati nepomirljive duhove, pogotovo kad su ti duhovi duhovi prošlosti, no vjerujem da sam uspjela kvalitetno moderirati TV debatu.” u dahu je rekla Lucija Dujmović nakon zarađenog ogromnog aplauza.

U predstavi igraju Vinko Kraljević, Tomislav Martić, Lucija Dujmović i Petra Tunjić, a na pozornici su se pojavili i Zaprešić Boysi, koji su otpjevali svoje najveće hitove i zapalili užarenu atmosferu.

Premijeru su posjetili i brojne osobe iz javnog života, poput redatelja Antuna Vrdoljaka, političara Slavena Letice i Zlatka Hasanbegovića, Miroslava Ćire Blaževića i Borne Kotromanić.

Predstava će za početak u Zagrebu igrati 5., 11. i 29. listopada, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta te internetom na ulaznice.hr.


Komentari