LUCKASTI SU I VJERUJU U ČAROLIJU KAZALIŠTA: Otključajte maštu i s njima ćete začas uploviti u svijet bajki (FOTO)

FOTO: Facebook / Teatar Poco Loco

Oni su luckasti umjetnici koji pripovijedaju uz glumu, živu glazbu animirane ilustracije!

Uplovite s nama u njihov čaroban svijet bajki koji će vam izmamiti osmijeh na lice!

Kreativni umjetnici postoje bogate dvije godine

Teatar Poco Loco umjetnička je organizacija iz Zagreba osnovana u jesen 2014. godine, a broji četiri slobodne umjetnice; glumice Dunja Fajdić, Maja Katić i Zrinka Kušević, te redateljica Renata Carola Gatica. Renata je podrijetlom Argentinka, a otuda i naziv poco loco na španjolskom, koji znači “pomalo lud”.

“Umjetnici bi svi trebali biti malo šašavi, vidjeti svijet na malo luckast način. U našem slučaju, luckasti smo jer smo proveli prve dvije godine postojanja pričajući bajke djeci, na malo drugačiji način; pripovijedamo uz glumu, živu glazbu i animirane ilustracije“, objašnjavanju iz Teatra.

Renata Carola Gatica ujedno je i idejna začetnica, koja, kažu djevojke, ima dobrih ideja na bacanje, stoga je bilo logično da se njihovo kazalište rodi jer su sve četiri slobodne umjetnice, zaljubljene u kazalište i opsjednute njime.

“Za to krivim dramske grupe koje smo sve pohađale još kao djeca, svaka u svom gradu (ili kontinentu) i tako upoznale kazališne čarolije u najranijoj dobi“, kaže nam Maja.

FOTO: Facebook / Teatar Poco Loco
FOTO: Facebook / Teatar Poco Loco
[box type=”success” align=”” class=”” width=””]”Želimo stvarati kvalitetno kazalište za djecu, želimo da se u kazalištu osjećaju ugodno i sretno, da to bude mjesto gdje mogu maštati i uživati, razmišljati i sudjelovati, mjesto samo za njih. Trudimo se u svaku bajku utkati humor i suvremene vrijednosti, načela prema kojima i mi živimo svoje živote, ali ne narušiti tradiciju i elemente ponavljanja ili simbolike, koji su u bajkama stoljećima prisutni.”[/box]

poco-loco

Publika i glumci vole se obostrano

Redovni repertoar izvode u Centru mladih Ribnjak, a uz to često gostuju u Opatiji u organizaciji Festivala Opatija i Centru za kulturu Jastrebarsko, te u raznim drugim centrima, školama, vrtićima.

“U Centru mladih Ribnjak je sve počelo; tamo smo izveli prvu, pokusnu pričaonu koja je bila vrlo jednostavna i iskrena, pričali smo Šumu Striborovu Ivane Brlić-Mažuranić bez puno intervencija, samo priča, glumci, predivna glazba lutnje i ilustracije. Publici se to toliko svidjelo da se pronio dobar glas i uskoro je počelo stizati sve više i više gledatelja, ponekad nisu svi ni stali u dvoranu… bilo je to za nas nestvarno i neočekivano. Sad smo se već navikli na našu publiku, volimo se obostrano, već znamo koji je to profil ljudi, što bi im se moglo svidjeti, pa mislimo na njih već i kad stvaramo nove priče. Trudimo se da budu zabavne i djeci i roditeljima, i ne samo zabavne, nego i dinamične, dirljive i edukativne, upoznajemo ih s raznim glazbenim instrumentima, objašnjavamo neke arhaične pojmove, tražimo aktivno sudjelovanje naših malih gledatelja, oni s nama pjevaju, odgovaraju na pitanja, pomažu da priča ide dalje“, kaže nam Maja.

>>>VIKEND PREPUN DOGAĐAJA: Bogata kazališna ponuda bajkovitih predstava na Sceni Ribnjak

FOTO: Facebook / Teatar Poco Loco
FOTO: Facebook / Teatar Poco Loco

Iznimno uspješna sezona

Specifični su po tome što su naivni sanjari.

“Tako je i sam projekt Priča mi se priča ekonomski neisplativ jer se nismo vodili za idejom zarade nego kvalitete. U nekim od naših priča sudjeluje i po 6 ili 7 izvođača, glazbenika, glumaca i likovnjaka, a to je u kontekstu nezavisne scene jako puno. Međutim, sada stvar ide dalje, učimo u hodu, neke projekte osmišljavamo nekako pametnije i isplativije, a neke i dalje radimo jer jednostavno mislimo da trebaju postojati. Prošle sezone ostvarili smo nekoliko jako vrijednih suradnji, sa Teatrom Exit i Pinkecima iz Čakovca napravili smo predstavu za tinejdžere Pola pola, a u koprodukciji s Centrom mladih Ribnjak nastala je predstava Ljubiti, samo ljubiti, prema tekstovima Zvonimira Baloga. Osim toga, još su i dva lutkarska kazališta preuzela naš koncept pričaone priča, a to su Gkl Rijeka i Gkl Split. Tako da možemo reći da je prethodna sezona bila iznimno uspješna za nas”, kažu ponosni luckasti glumci.

Posebno su ponosni na činjenicu da su, tako mali i nezavisni, uspjeli pružiti priliku za honorarni posao za čak 35 umjetnika, dati im šansu da glume, sviraju, pjevaju i uživaju, i pritom zarade za frizuru.

Izvodili su i projekt Priča mi se priča na raznim festivalima (Međunarodni dječji festival u Šibeniku, Ogulinski festival bajke, Festival Opatija, Festival Perforacije, Kotarfest, Špancirfest, Montelibrić, Blitz u Rovinju, Skok u vis,..), u sklopu Ruksaka punog kulture (program Ministarstva kulture RH) i po brojnim centrima kulture, vrtićima i školama.

“Ponosni smo na to da smo bili dio prekrasnog projekta Ruksak pun kulture, koji je dovodio umjetnost na mjesta gdje je najpotrebnija i jako nam teško pada ukidanje istog. Ponosni smo na našu redovnu publiku koja nas prati na Ribnjaku i vesele se s nama svakoj novoj priči. Ponosni smo na prvu nagradu dječjeg žirija za našu predstavu Pola pola, na Kotorskom festivalu kazališta za djecu. Tamo se djeci toliko svidjela predstava da nas sa okruglog stola nisu htjeli pustiti da idemo doma. Ma, baš smo ponosni i zahvalni svemiru na uspjehu!” kaže glumica Maja.

FOTO: Facebook / Teatar Poco Loco
FOTO: Facebook / Teatar Poco Loco
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Ja volim imati probe, to su mjesta susreta sa kreativnim, duhovitim ljudima, smijemo se, smišljamo rješenja, uvježbavamo dogovoreno, družimo se i učimo nove stvari. Volim razgovarati s djecom i roditeljima nakon predstave, slušati kako su što doživjeli, što im se svidjelo. Volim kad mi nakon predstave u vrtiću priđe djevojčica od 3 godine, kaže: “Može zagrljaj?” i zagrli me najjače na svijetu. A onda priđu i svi ostali iz njene grupe jer i oni žele zagrljaj, pa se tako grlimo u 9 ujutro. Volim osjećaj da je to što radimo bitno i da će odigrati neku ulogu u nečijem odrastanju, makar sitnu.”[/box]
FOTO: Facebook / Teatar Poco Loco
FOTO: Facebook / Teatar Poco Loco

Čeka ih puno posla

Trenutno su fokusirani na jesensku sezonu na Ribnjaku; svake nedjelje u listopadu i studentom u 11 i u 12 sati izvode drugu bajku uz drugu ekipu i drugi glazbeni instrument, pa tako imate priliku pogledati i poslušati Malu sirenu, Princezu i žapca, Cvilidretu, Bijelog jelena, Sedmoglavog zmaja, Dugonju, Trbonju i Vidonju, Snjeguljicu i Ružno pače.

Nakon toga kreću njihove zimsko-božićne priče.

“Sljedeće godine pripremamo predstavu o jednoj gusjenici, s Gradskim kazalištem lutaka Split i mjuzikl za bebe sa udrugom Arterija, našim najmilozvučnijim prijateljima. Također, ponovit ćemo suradnju i sa Kazališnom družinom Pinklec iz Čakovca uz predstavu o superjunacima…. Čeka nas puno posla!

– Otključajte maštu i s nama uplovite u svijet bajki! Garantiramo zabavu, veselje i oplemenjivanje duše (bar na pola sata) za velike i male! –


Komentari