Lomača, potapanje i pogubljenje: “Naši” stari su bili morbidno kreativni u kažnjavanju

FOTO: Zagreb.info

Lomača, upotapanje i pogubljenje uvijek dolaze na kraju, najčešće nepravednog, suđenja vješticama i ostalima za koje se smatralo da su prekršili zakon ili su se okrenuli “protiv” Boga.

Prije toga se osumnjičene mučilo različitim spravama kako bi priznali svoj zločin, što bi oni i učinili samo kako bi se riješili muka kojima su podvrgnuti. Maska srama, kruška za mučenje i judina kolijevka samo su neki od instrumenata mučenja kojima se istina tjerala “na sunce”.

U starom Zagrebu, to jest Gradecu, kažnjavalo se prema pravilima Zlatne bule. Gradski sudac je imao “pravo mača”, to jest pravo izricanja smrtn presude. Isto tako, sudilo se na mučenje, gubitak građanskih prava, zatvor, izgon iz grada, rezanje udova, i žigosanje užarenim željezom, a kazne su ovisile o težini počinjenog zločina.

PHOTO: Turistplus

Maska srama

Maska srama bila je najblaža kazna koju je optuženi mogao dobiti. Osuđenik bi nakon presude trebao nositi masku od Markovog trga do vratiju Dverca kako bi svi građani vidjeli sramotu.

Postojala je razlika između ženskih i muških maski srama. Ženske maske srama imale su velike uši i jezik što simbolizira ogovaranje i prisluškivanje, za što su žene bile najčešće osuđivane. Muška maska srama bila je u obliku svinjske glave i osuđenik ne bi mogao otvoriti usta, to je dovodilo do ozlijeda glava prilikom hoda.

PHOTO: vizkultura

Judina kolijevka

Mučenje na judinoj kolijevki slično je nabijanju na kolac. Osuđenika bi pomoću užadi spuštali na stolac sa zašiljenom piramidom. Stolac se nije prao, tako da bi osuđenik umro zbog infekcija, ako nije od samog čina mučenja.

Kruška za mučenje

Ova sprava za mučenje sastojala se od četiri metalna lista koji su se širili. Ova se sprava stavljala u grlo, vaginu ili anus. Kruška za mučenje stavljala se u onaj dio tijela za koji je osuđenik bio okrivljen. Grlo je bilo za heretike, dok su anus i vagina bili rezervirani za bludnike i vještice. Ova sprava nije bila smrtonosna, ali je uzrokovala unutarnje ozlijede. Koristila se u kombinaciji s ostalim spravam za mučenje.

PHOTO: Uskličnik.hr

Nirnberška djeva ili željezna djevica

Željezna djevica je u povijesti ostala zapamćena kao najokrutnija sprava mučenje. Ova sprava za mučenje je toliko morbidna da nitko nije vjerovao u njezino postojanje. Željezna djevica je metalni sarkofag s čije unutarnje strane su postavljeni šiljci na taj način da probodu žrtvu u vitalne organe. Šiljci nisu bili predugi, tako da je žrtva doslovce doslovce sporo iskrvarila na njima.

The Iron Jungfrau. Torture instrument used by medieval court. Undated illustration. — Image by © Bettmann/CORBIS

Sve ove predmete možete vidjeti i u Zagrebu, točnije u Tortureumu, muzeju torture i Muzeju grada Zagreba.


Komentari