Kupalište na Savi: staro mjesto gdje su Zagrepčani bježali od ljetnih vrućina

FOTO: Ivan Klindić

Stari Zagreb u mnogim stvarima je bio uz bok još starijoj Europi, pa su tako građani imali svoje kupalište na Trnju s odvojenim ulazima za muškarce i žene. Vojnici su također imali svoje privatno kupalište koje se nalazilo na Savskom mostu.

Važna je bila gradnja Splavi na savskom kupalištu jer to će bit temelj za sav sadržaja na kupalištu i oko njega.

Za vrijeme gradonačelnika Vjekoslava Hainzela, davne 1928. godine, u blizini današnjeg studentskog doma Stjepana Radića, napravljena je prva nudistička plaža s 900 kabina, 560 ormarića i 36 većih društvenih kabina na obali. U ono vrijeme još je vladalo ćudoređe, pa su žene boju “lovile” na poznatom “Babinjaku”.

Kupalište je bilo posjećivano sve do 60-ih godina 20. stoljeća kada voda u Savi postaje zagađena. Isto tako, velika poplava 1964. godine dodatno uništava već napušteno kupalište. Zagrebačko kupalište je bilo najveće takve vrste u Europi, no nikada do kraja nije vratilo izgubljenu slavu.

Požar koji je izbio u par navrata između 1993. i 1995. godine potpuno uništava Splavi. Postojali su projekti koji bi vratili stari sjaj, no nitko nije htio uložiti u njih. Jedini svjedok da je Zagreb “imao more” može se pronaći u filmu “Tko pjeva zlo ne misli”.

Komentari

Komentari

loading...