Krvavi sabor u Križevcima: Znate li zašto ubijen ban Stjepan II. Lacković?

Povijest.hr

Na Saboru u Križevcima došlo je do ubojstva nekadašnjeg hrvatskog bana i njegovih pristaša.

Dana 27. veljače održan je jedan od najneobičnijih zasjedanja sabora u hrvatskoj povijesti. Naime, na tzv. Krvavom saboru u Križevcima došlo je do ubojstva nekadašnjeg hrvatskog bana Stjepana II. Lackovića i njegovih pristaša. Njihova su mrtva tijela navodno izbačena van kroz prozore zgrade u kojoj se održavao sabor.

O kakvom se zapravo sukobu radilo? U tadašnjem Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu postojale su dvije skupine koje su se borile za moć. Jednu je grupu predvodio kralj Žigmund Luksemburški, koji je putem supruge postao vladar u Ugarskoj i Hrvatskoj. Druga skupina sastojala se od nezadovoljnih velikaša koji su izabrali konkurentskog kralja – Ladislava Napuljskog – iz dinastije Anžuvinaca. Tako su se na ovom prostoru borile dvije frakcije od kojih je jedna podržavala dinastiju Luksemburg (koja je potjecala s područja Ardena, a centar moći imala je trenutno u Češkoj), a druga dinastiju Anžuvinaca (koja je potjecala u muškoj liniji od francuskih kraljeva, a centar moći imala je trenutno u Napulju).

Kralj Žigmund Luksemburški pozvao je protivničke velikaše na sabor u Križevce radi dogovora. Čak im je dodijelio tzv. salvus conductus tj. pismene isprave koje su im osiguravale siguran prolaz i kojima su bili zaštićeni od napada…


Komentari