TVORNICA KULTURE: Koncert kontroverznog shoegaze benda

LAA

Hvaljeni shoegaze bend Nothing dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u utorak, 27. rujna 2016. na jedini nastup u regiji na krilima novog albuma Tired of Tomorrow i europske turneje.

Osnivač benda je Domenic Palermo, bivši član hardcore punk benda Horror Show. Nakon što je na dvije godine proveo u zatvoru zbog napada nožem i petogodišnje potrage za smislom života, godine 2010. vratio se glazbi i pokrenuta je priča Nothing u sjevernoj Philadelphiji. Demo izdanje nazvano je Polshot, a ubrzo nakon objave upoznao je Brandona Setta, koji je njegovoj viziji benda dodao bogat zvuk i svježi pristup. Stoga su zajedno objavili sljedeća dva EP-a: Suns and Lovers i hvaljeniDownward Years to Come.

Nothing nakon toga potpisuje za Relapse etiketu i 2014. izdaje prvi dugosvirajući album Guilty of Everything koji se vrti Palermovog života u zatvoru. Album je dobio sjajne kritike svih glazbenih medija, kao što su Rolling Stone, NPR, Stereogum, SPIN,Noisey, The Fader, čime nagovještava pozitivnije razdoblje. Pjeva o boli, iskupljenju i sve je upakirano u distorziju. Otisnuo se na turneju po Europi i Sjevernoj Americi kao prateći bend za Guilty i svirao na festivalima kao što su Osheaga, Roadburn, Firefly, Budweiser Made In America i SXSW. Osvojio je podršku imena kao što su DIIV, Merchandise, Torche ili Failure.

Ovaj period je kratko trajao. U ljeto 2015. godine nakon intenzivne turneje Palermo je opljačkan u Oaklandu i jako ozlijeđen, a to ga je primoralo da radikalno razmisli o glazbi i životu. Odlučili su uzeti pauzu od turneja. Upravo je to bila podloga za novi album Tired of Tomorrow koji je ususret objavi zaustavljen zbog kontoverzi s izdavačkom kućom Collect Records. Nakon toga u priču opet ulijeće Relapse etiketa za koju je album izdan u svibnju ove godine. Kritika hvali novo izdanje koje odlikuje nihilistički pristup gitarama i rocku 90-ih upotpunjen bogatim melodijama.

U postavi benda Nothing, uz Domenica Palerma, danas se nalaze: Brandon Setta, Kyle Kimball iz Let Down i Nick Basset iz Whirr. Čine uživo opasnu i fantastičnu skupinu energičnih glazbenika koji vole rock.


Komentari