VELIČANSTVENI KONCERT: Posljednji koncert u nizu Majstorskog ciklusa HRT-a

Facebook

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije u četvrtak 28. siječnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će koncert u okviru Majstorskoga ciklusa.

Orkestrom će ravnati maestro Pavle Dešpalj, a pridružit će im se vrsni violinist Ivo Dropulić. Na programu je Simfonijski scherzo Svetislava Stančića, Koncert za violinu i orkestar Jeana Sibeliusa i 2. simfonija Sergeja Rahmanjinova.

I ovim koncertom Simfonijski orkestar HRT-a nastavlja obilježavanje stogodišnjice povijesnoga koncerta održanoga 1916. godine pod ravnanjem Fridrika Rukavine, koji je javnosti predstavio, mlade hrvatske skladatelje” Božidara Širolu, Krešimira Baranovića, Franju Dugana, Svetislava Stančića, Doru Pejačević i Antuna Dobronića. Poslije su oni proglašeni donositeljima moderne u hrvatsku glazbu, a sam događaj početkom nove epohe nacionalnoga usmjerenja u kulturnome životu Hrvatske i usporediv s praizvedbom opere Porin Vatroslava Lisinskoga.

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije tijekom proteklih sezona izvodio je djela spomenutih skladatelja. Preostao je još Simfonijski scherzo Svetislava Stančića.

Simfoničarima će se pridružiti mladi violinist Ivo Dropulić. Dobitnik je niza nagrada, među ostalim i treće nagrade na Međunarodnome violinističkom natjecanju Vaclav Huml 2005., kad ga je član žirija Maksim Fedotov proglasio otkrićem natjecanja. Hrvatski Paganini i jedan od najnadarenijih violinista svoje generacije samo su neki od opisa kojima tisak prati njegovu virtuoznost. Ovoga puta pokazat će je u zahtjevnome Koncertu za violinu i orkestar Jeana Sibeliusa, koji se do danas svrstao među najzahtjevnije i najatraktivnije violinističke koncerte.


Komentari