Koncertni spektakl Zvjezdana Ružića za 225. obljetnicu Maksimira

Screenshot: Facebook

Najpoznatiji zagrebački park Maksimir ovog vikenda slavi 225. obljetnicu uz bogat kulturni program, koji će sutra okruniti nastup jazz pijanista Zvjezdana Ružića. Peterostruki dobitnik nagrade Porin održat će koncertni spekatkl Pianotron – The Floating Concert na Drugom jezeru.

Ne bojte se, Ružić neće morati plivati i svirati, već će koncert održati na plutajućoj pozornici. Ružić će publiku oduševljavati na dosad neviđenoj kombinaciji koncertnog klavira i Mellotrona, elektromehaničkog glazbala s klavijaturom, koje se koristi uglavnom za emulaciju zvuka violine, flaute, puhača i gudača te raznih glasova.

“Inovativnost koja se očituje od osnutka Parka kao prvog perivoja otvorenog tipa promovirat će i Ružić izvedbom svog programa na dosad neviđenoj kombinaciji instrumenata, koncertnom klaviru i Mellotronu, čije romantične melodije nikog neće ostaviti ravnodušnim”, stoji u objavi parka.

Zvjezdan Ružić peterostruki je dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin te šesterostruki dobitnik strukovne nagrade Status u kategoriji “Jazz Klavir”, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. Zvjezdan je dosad snimio tri autorska albuma, od kojih su The Knightingale Cabaret i Elfin Farewell nagrađeni Porinom za najbolju jazz skladbu, dok je njegov treći autorski album osvojio čak dva Porina: za najbolji jazz-album te za najbolju jazz-izvedbu.

Park Maksimir u vrijeme svog otvaranja bio je prvi javni park u jugoistočnoj Europi, ali i jedan od prvih u svijetu. Njegov osnivač bio je zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac kojem je to bila jedna od prvih zadaća.

“Nijedan putnik neka ne propusti, pohoditi ovu krasnu zanimljivu i nauka punu šumicu, koju je tako reći biskup ondje stvorio. Zabavna ova šumica leži tik ceste, koja iz Zagreba za Varaždin vodi. Sam Zagreb leži nedaleko od Save stranom u ravnici, stranom na obližnjem brežuljku, koji je početak gora, koje se iza grada uzdižu. Tako i ova cesta ide po ravnici, koja se s desna k Savi proteže, dočim se s lijeva podižu šumama zastrte gore. Nedaleko od grada vidi se s desna usamljena krčma, Maksimir zvana i ovdje počinje spomenuti park…”, rekao je davno Vrhovčev nasljednik Juraj Haulik.


Komentari