Jedan od najbriljantnijih trubača današnjice stiže u Lisinski

Screenshot: Youtube

Kubanski jazz-trubač Arturo Sandoval, jedan od najbriljantnijih glazbenika današnjice, gostovat će 9. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

“Deset Grammyja, šest Billboarda i jedan Emmy samo su dio impresivne kolekcije nagrada koje su potvrda veličine legendarnog jazz trubača, pijanista i skladatelja Artura Sandovala koji će 9. listopada nastupiti u Lisinskom”, stoji u najavi.

Glazbeni genijalac čiji su dinamični nastupi oduševili milijune diljem svijeta, Arturo Sandoval vrsta je glazbenika koja se rađa samo jednom u generaciji, a kritika često navodi kako samo on može doseći note koje većina trubača jedva poznaje, zbog čega ga je legendarni Dizzy Gillespie proglasio vlastitim nasljednikom.

Njegova uspješna karijera započela je 1977. na rodnoj Kubi gdje su na njega veliki utjecaj ostavili jazz glazbenici poput Charlieja Parkera, Clifforda Browna i Dizzyja Gillespieja, koji mu je postao mentor i kolega. O njegovoj životnoj priči snimljen je film s Andyjem Garcijom u glavnoj ulozi, a bivši američki predsjednik Barack Obama dodijelio mu je predsjedničku medalju slobode.

“Rođen u siromaštvu Kube, riskirao je sve da podijeli svoj dar sa svijetom. Nekoliko desetljeća kasnije, zadivljujući trubač, pijanist i skladatelj, inspirao je publiku u svakom kutku svijeta, probudivši novu generaciju fantastičnih izvođača. Jedan je od najboljih glazbenika u povijesti”, izjavio je tom prilikom Obama.

Jazz glazba veselila ga je od djetinjstva, a tijekom godina predanog rada u glazbi postao je svojevrstan zaštitnik jazz trube, ali isto tako priznati klasični umjetnik, pijanist i skladatelj. Filmska glazba mu također nije strana, njegove skladbe mogu se čuti u filmskim ostvarenjima redovito nominiranima za nagradu Oscar.

U Lisinskome će nastupiti uz Jazz orkestar HRT-a, kojim će ravnati maestro Miron Hauser.

“Sandovalova puhačka virtuoznost postala je standard, no svatko tko ga je vidio uz klavir, čuo improvizaciju balade, i uživao u bogatstvu njegove glazbe, shvaća da se radi o jednome od najbriljantnijih glazbenika našega vremena”, poručuju iz Lisinskog.


Komentari