KNJIŽEVNIČKI VREMEPLOV: Na današnji dan napustio nas je jedan od najvećih romanopisaca

antikvarijat-biblos.hr

Njegov prvi veliki prozni tekst bio je mješavina romantizma i realizma – “Baruničina ljubav”. Roman obiluje likovima fatalnih žena, preljubima, incestom i samoubojstvima.

Na današnji dan prije 126. godina ili točnije, 10. prosinca 1889. godine, u Zagrebu je umro Ante Kovačić, hrvatski romanopisac i novelist, pjesnik te autor glasovita romana “U registraturi”. Kovačić je proživio mučan i naporan život kroz škole i kao odvjetnički pripravnik. Položivši doktorat, zaposlio se kao pisar, a radio je u Karlovcu i Zagrebu. Bio je istaknuti pristaša Stranke prava.

Njegov prvi veliki prozni tekst bio je mješavina romantizma i realizma – “Baruničina ljubav”. Roman obiluje likovima fatalnih žena, preljubima, incestom i samoubojstvima. Nakon Baruničine ljubavi, Kovačić izdaje “Smrt babe Čengićkinje”, karikirajući kultno Mažuranićevo djelo i ismijavajući ilirsku i jugoslavensku ideologiju. U svom glavnom djelu, ”U registraturi” (1888. g.), Kovačić obilno koristi autobiografski materijal. Najjače je to ostvarenje hrvatskog realizma.


Komentari