Kino Europa – jedno od rijetkih koje je preživjelo najezdu multipleksa

kinoeuropa.hr

Danas skoro i ne postoji kino koje nije multipleks. Ogromni zvučnici i platna grabe našu pažnju dok velikom brzinom jedemo kokice i pijemo piće kako ne bi propustili filmsku akciju. Filmovi, i sve što ide uz njih, se snimaju tolikom brzinom munje i trebalo bi se postaviti pitanje isplatili se izlaziti iz kino dvorane jer bi mogao doći novi nastavak.

Kino Europa, nekada kino Balkan-Palace, svojom ponudom filmova vraća u svijest gledatelja iskustvo filma kao audiovizualne umjetnosti. Zgradu Kina Europa sagradila je 1924. godine bogata zagrebačka obitelj Müller prema nacrtu arhitekta Srećka Florshütza sa željom da se napravi najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima. Kino Europa svečano je otvoreno 8. travnja 1925. projekcijom filma “Nibelunzi” Fritza Langa te domaćeg filma “Dalmacija, zemlja sunca”.

Prva hrvatska namjenska kinodvorana izgrađena na željeznoj konstrukciji dugačka je 56 m, široka 15 i pol metara. Pročelja građevine su jednostavna i bez ukrasa, na bočnim stranama s istaknutim potpornjima nosive konstrukcije. Podijeljena je na dva dijela; u prvome, sjevernom, ulaznom dijelu nalaze se blagajne i dvije čekaonice, jedna u prizemlju, druga na katu te podrum, a u drugome, južnom dijelu, nalazi se gledalište s pozornicom. U luksuznoj čekaonici u prizemlju „za prva i ostala mjesta“ bio je smješten buffet i pletene stolice, a nasred čekaonice nalazio se vodoskok kipara Sunka, izrađen od umjetnog kamena.

Ranih 50-ih godina prošlog stoljeća, gradnjom poslovne zgrade „Poljoopskrba-Astra“ prema projektu arhitekta Božidara Tušeka u Varšavskoj 3-5, izvedena je djelomična rekonstrukcija i dogradnja ulaznog prostora zgrade kina, čime je definiran današnji ulazni vestibul zgrade.


Komentari