ZagrebDox nizom filmova propituje pozadinu suvremene demokracije

ZagrebDox

Nizom filmova u više programa ovogodišnji ZagrebDox će propitivati lice i naličje današnje demokracije, s ciljem da se iz novih kritičkih perspektiva progovori o kontradikcijama, intrigama i mehanizmima moći što se često ispoljavaju pod njezinom krinkom.

Program Majstori doxa prikazat će film “Građanin K” oskarovca Alexa Gibneyja, o Mihailu Hodorkovskom, nekadašnjem oligarhu, sada političkom disidentu koji se suprotstavio Vladimiru Putinu i optužio ruski režim za korupciju. Nakon toga ostaje bez svog bogatstva i završava u zatvoru, a sada iz egzila u Londonu i dalje kritizira Putina i stanje u Rusiji.

“Građanin K nije samo priča o Hodorkovskom; prateći njega, Gibney istražuje kompleksne odnose između ruske oligarhije i ruske vlade, kao i efekte tog odnosa na demokratski sustav”, ističe se u najavi ZagrebDoxa, koji će se održati od 15. do 22. ožujka.

Biografski dox donosi film XY Chelsea, herojsku i potresnu priču Chelsea Manning, jedne od najznačajnijih zviždačica koja je 2010. WikiLeaksu proslijedila gotovo 750 000 tajnih i vrlo osjetljivih diplomatskih i vojnih dokumenata SAD-a.

Redatelj Tim Travers Hawkins prati njenu borbi, s obzirom na to da je kao transrodna žena osuđena na 35 godina u strogom zatvoru za muškarce. Odlukom Baracka Obame 2017. je oslobođena. Od prošle godine ponovno je u zatvoru zbog odbijanja svjedočenja protiv Juliana Assangea.

Sa ZagrebDoxa opisuju taj film kao vrlo intiman portret osobe koja se, nakon zatvora, vojno-pravnih turbulencija i sudskih progona, pokušava vratiti u društveni život.

U filmu “Besmrtni” redateljica Ksenia Okhapkina razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na živote stanovnika, zahtijevajući od njih da već od rane dobi postanu svojevoljni poslušnici sistema.

Smješten u grad na sjeveru Rusije, nekadašnje sovjetsko vojno uporište, film stavlja u fokus kako su međusobno povezana pitanja indoktrinacije, ideologije, slobode i opresije sistema.

Kratkometražni film “Bitka”, uvršten u program Stanje stvari, potpisuju Clara Lazarim, Rica Saito, Caio Castor i Guilherme Cerqueira Cesar.

Taj je dokumentaristički tim pokušao je intervjuirati novinarku Mariliom Melhado, a pokušaj se pretvorio u demonstraciju političke polarizacije brazilskog društva ususret predsjedničkim izborima 2018. na kojima je pobijedio desni kandidat Jair Bolsonaro.

“Bitka je film jedne kadar-sekvence: razgovor s Mariliom Melhado prekidaju Bolsonarovi pobornici, a njihova konfrontacija privlači mnoge druge prolaznike i tako postaje neplanirana ilustracija stanja i društvenih odnosa u Brazilu”, napominju sa ZagrebDoxa.

Taj je film dio dugometražnog uratka “Žuti i zeleni”, koji je sada u fazi postprodukcije, a u kojem redatelj Caio Castor rekonstruira uspon brazilske desnice.


Komentari