Vrata kina Europa ostaju zatvorena za posjetitelje: Evo što je sve problematično

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Otkako je gradonačelnik Milan Bandić u travnju prošle godine obećao obnovu kina Europa, tek se sada doznalo što s tim prostorom ne valja. Iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) kažu da je Gradski ured za imovinsko-pravne poslove upravo njima “povjerio upravljanje i održavanje objekta kino Europa”, pa su se oni, shodno tome, uhvatili posla i našli, kažu, niz nedostataka.

“Krov je pokriven salonitnim pločama, koje se iz ekoloških razloga više ne smiju koristiti, a ujedno je i dotrajao te na više mjesta prokišnjava”, kažu iz GSKG-a pa dodaju kako su “električne instalacije na krovu, ali i u cijelom objektu također u izrazito lošem stanju i predstavljaju izravnu opasnost od izbijanja požara”. Nadalje, ističu da su instalacije grijanja u potpunosti dotrajale i izvan funkcije. “Postojeća kotlovnica je na lož-ulje i ne zadovoljava ni sigurnosne ni ekološke standarde”, govore iz GSKG-a pa dodaju da su oni čak to “zatečeno lož-ulje ispraznili i adekvatno ekološki zbrinuli”. Ističu i da je sustav ventilacije i hlađenja također potpuno dotrajao i nefunkcionalan, a i “unutrašnjost objekta je u iznimno lošem stanju”.

Dali su stručnjaci iz GSKG-a i svoje mišljenje o kinu u kojem su kazali kako se iz svega navedenog može zaključiti da je objekt – i sad se ne šalimo – “star”. Stručnog su mišljenja i da je “u potpunosti dotrajao”, kao i da “ne zadovoljava minimalne tehničke i sigurnosne uvjete za korištenje”. A da bi ih zadovoljio, treba mu obnova, ona koja je, kako su govorili lani, iznimno hitna, a koja će ipak, unatoč urgentnosti, početi tek sljedeće godine. Jer radi se sad projektna dokumentacija, “kojom je predviđena cjelokupna rekonstrukcija objekta”, a zašto Grad ni približno ne barata nekim rokovima ili cijenom same obnove, objasnili su nam iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje.

“Cjelovita projektno-konzervatorska dokumentacija za obnovu i rekonstrukciju zgrade kina sastoji se od konzervatorskog elaborata, koji uključuje arhitektonsko snimanje postojećeg stanja, konzervatorsko-restauratorska istraživanja, istraživanja stanja konstrukcije i utvrđivanja izvornog izgleda zgrade te projektne dokumentacije koju, između ostalog, sačinjavaju idejni projekt, razrada u glavni projekt koji će uključiti i projekte sanacije, konstrukcije te projekte svih sustava instalacija, kao i mjera za sigurno korištenje zgrade, pa sve do projekta interijera”, razlažu iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje pa dodaju da je o datumima početka radova u kinu “teško govoriti” jer još predstoji priprema cjelovite dokumentacije obnove i rekonstrukcije zgrade Europe “u skladu s projektnim zadatkom koji je izradio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. Nakon dobivanja građevinske dozvole slijedi proces javne nabave za odabir izvođača radova i onda sama izvedba radova koja će biti zahtjevna”, kažu iz Grada.

Tvrde i da se zgrada nije mogla nastaviti koristiti “zbog izuzetno lošeg stanja, kako u eksterijeru, tako i u interijeru”, a obnova se, zato, nije mogla raditi ni u etapama. Osim na pročelju kina, kamo je skela postavljena prošlog ljeta kako bi se pristupilo krovu da ga se pregleda, jedna sad dolazi i u unutrašnjost objekta.

“Predstoje konzervatorsko-restauratorska istraživanja zbog kojih će biti potrebno montirati djelomičnu skelu i u interijeru”, kažu iz Grada pa ponavljaju kako bi “svako daljnje korištenje kina onemogućilo cjelovito istraživanje postojećeg stanja, a time i kvalitetnu obnovu”. Podsjetimo, zakupci su iz prostora izašli lanjskog lipnja, a ono što je, tvrde iz Grada, konstatirano prilikom njihova dolaska jest “da je objekt star i u potpunosti dotrajalom stanju te ne zadovoljava minimalne tehničke i sigurnosne uvjete za korištenje”. Isto ono što je konstatirano sad, nakon sedam mjeseci analize, piše Večernji list. 


Komentari