U retro ambijentu kina Kinoteke održana premijera filma ‘Marija kraljica Škotske’

Foto: PR

Jučer je održana premijera filma “Marija kraljica Škotske” u retro ambijentu kina Kinoteka. Puno kino svjedočilo je jednoj od najturbulentnijih povijesnih epizoda o stvarnim igrama za prijestolje između kraljice Škotske i kraljice Engleske.

Kako bi ugođaj bio potpun pobrinuo se partner filma koji je sve posjetitelje osvježio škotskim whiskeyem Johnny Walker black label.

U biografskoj povijesnoj drami nastaloj prema romanu Johna Guya, britanska kazališna i filmska redateljica Josie Rourke, autentičnom pričom o borbi za englesko prijestolje uvodi nas u život tamošnje aristokracije 16. stoljeća.

Tadašnju kraljicu Engleske, Elizabetu I. u filmu tumači Margot Robbie, a njezinu suparnicu Mariju Stuart utjelovljuje glumica Saoirse Ronan. U ekraniziranoj povijesnoj epizodi, ljubomorna Marija pretežira na titulu koju nosi njezina rođakinja Elizabeta I. Spletkari i kuje planove kako da zasjedne na prijestolje umjesto nje. Ipak njezine namjere bivaju razotkrivene, a ona utamničena zbog pokušaja da zbaci tadašnju vladaricu s trona. Rivali u moći I ljubavi, ženski regenti u svijetu muškaraca, njih dvije će morati odlučiti kako da igraju igru oko braka i nezavisnosti. Izdaja, pobuna i zavjera ugrožavaju oba prijestolja i mijenjaju tok povijesti. Mariju Stuart sada čekaju godine robije, a potom i smaknuće…

Film je nominiran u dvije kategorije za nagradu Oscar: najbolja šminka i frizura te najbolja kostimografija. U hrvatskim kinima od 24. siječnja 2019.

Komentari