PSSST! Ne propustite Festival nijemog filma

FOTO: facebook

13. PSSST! Festival nijemog filma počinje uvodnom projekcijom u četvrtak, 24. listopada 2019. u 18 sati, a otvorenje je istog dana u 20 sati. Festival traje od 24. – 26. listopada 2019. te će se dnevno prikazivati projekcije u 18, 20 i 22 sata. Program projekcije možete naći ovdjeCentar za kulturu Trešnjevka tako će po trinaesti put postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.

U eri interneta koji čini dostupnom čitavu povijest filma, nije neobično da je i nijemi film opet postao suvremenik, a nakon uspješnih projekcija u raznim kinodvoranama možemo reći da se u Zagrebu radi o pravom trendu nijemog filma. Za to je u velikoj mjeri zaslužan i PSSST!, na kojem su prikazivani i novi filmovi i Miletić, Chaplin, Ejzenštejn, Dreyer, Lang, Browning i toliki drugi majstori (nijemih) pokretnih slika.

Posebnost koja ovaj festival čini jedinstvenim na svjetu upravo je međunarodni natjecateljski program koji pozicionira Zagreb kao središte okupljanja poklonika ovog žanra. Od gotovo stotinu pristiglih naslova iz različitih dijelova svijeta, ove godine se za glavnu nagradu Veliki Brcko i nagradu publike natječu 23 suvremena kratkometražna filma. PSSST! surađuje s vrhunskim glazbenicima i improvizatorima, pa će i ljubiteljima glazbe ovaj Festival biti veoma zanimljiv.

Ovogodišnji su muzičari na PSSST!-u naš prokušani majstor klavira Vitomir Ivanjek, Kaplowitzi (međunarodno aktivni glazbenici Joe i Lela) te sastav Sonic Diptych & Leo (Ivan Kapec i Borko Rupena s pridruženim umjetnikom Leom Beslaćem), pa na festival pozivamo i ljubitelje improvizirane glazbe, a ne samo ljubitelje filma.

Uz natjecateljski program Festival obogaćuju projekcije filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma. Tema je ovogodišnjeg Festivala Žene u nijemom filmu, pa tako ove godine slavimo važne glumice, redateljice i producentice. Moći ćete, između ostalog, vidjeti i filmove Alice Guy Blaché, Lois Weber, Mabel Normand i mnogih drugih.

Osim njih, u ovom programu skrećemo pažnju i na veliku američku autoricu Lois Weber, a danas je manje poznata redateljica Ruth Ann Baldwin (najcjenjenija po scenarističkom radu za vrijeme i nakon redateljske karijere). Nju predstavljamo rijetkim primjerom ženskog tumačenja žanra vesterna u razdoblju nijemog filma.

Otkako je, 2011. godine revija prerasla u festival, dodjeljuju se nagrada Veliki Brcko stručnog žirija (nagrada je, dakako, nazvana po prvom junaku hrvatskog nijemog igranog filma Brcko u Zagrebu), a dodjeljuje se i nagrada publike. Prvog Velikog Brcka osvojio je tako hrvatski dokumentarist i eksperimentalist Damir Radić, drugog bugarski animatori Radostina Nejkova i Vladislav Budinov, dok je trećeg osvojio njemački autor Robert Löbel. Četvrtog Velikog Brcka dobio je mladi hrvatski redatelj Luka Čurčić, peti je pak opet otišao u Njemačku, u ruke Antje Heyn, šestog je dobio španjolski redatelj Pacheco Iborra filmom ¡Aleluja!, sedmog ruska redateljica Dina Velikovskaja filmom Kukavica, a prošle godine pobjednik je bio slovenski redatelj Davorin Marc filmom Dobrodošlica.


Komentari