Adventski program kina Europa

press

Kino Europa je za posljedni vikend u ovoj godini ima šaroliku filmsku projekciju, od filmova za najmlađe do onih za odrasle.

Orašar i četiri kraljevstva

Kad se Clara nađe u čudnom i mističnom paralelnom svijetu Zemlje snježnih pahulja, Zemlje cvijeća i Zemlje slatkiša, mora nadvladati zloslutno Četvrto kraljevstvo i njegovu tiransku vladaricu kako bi vratila mir u nestabilan svijet.

Projekcija se održava u sklopu Filmskog adventa. Ulaz je besplatan.

Djevojka

Lara je 15-godišnja djevojka koja se upravo s ocem Mathiasom i mlađim bratom preselila u novi grad kako bi mogla pohađati jednu od najpoznatijih i najboljih belgijskih plesnih akademija. Cijelog svog života Lara sanja o tome da postane vrhunska balerina. Uz podršku svog oca, ona se svom silom trudi dokazati u novoj školi. Međutim, do izražaja uskoro dolaze njezine adolescentske frustracije i nestrpljivost uslijed shvaćanja da se njezino tijelo ne može toliko lako prilagoditi striktnoj disciplini baleta zbog činjenice što je Lara rođena kao dječak. Prvi dugometražni film belgijskog redatelja Lukasa Dhonta ove je godine osvojio čak četiri nagrade na filmskom festivalu u Cannesu – nagradu FIPRESCI, nagradu Zlatna kamera, nagradu Queer Palm te Un Certain Regard u kategoriji najboljeg glumca.

Divljina

Jeanette (Cary Mulligan) i njezin muž Jerry (Jake Gyllenhaal) žive u gradiću u Montani početkom 1960-ih. Njihov brak dolazi na kušnju kad Jerry izgubi posao i pošalju ga na nekoliko tjedana kao vatrogasca volontera na gašenje šumskih požara. Za to vrijeme njihov četrnaestogodišnji sin Joe promatra kako mu se roditelji udaljavaju i kako se njegova majka sve više mijenja. A Jeanette će nekako morati prehraniti obitelj i izaći iz uobičajene uloge kućanice. Ova nezavisna drama redateljski je prvijenac holivudskog glumca Paula Danoa: “Ovo je priča o sazrijevanju sva tri člana obitelji, majke, oca i sina.” Film je premijerno prikazan ove godine na Sundanceu.

Grace Jones: Bloodlight and Bami

Veća od života, divlja, strašna, androgina – Grace Jones igra sve ove uloge. No ovdje je upoznajemo i u ulozi ljubavnice, kćeri, majke, sestre, pa čak i bake, a ona se razotkriva pred našim očima i pomaže nam da upoznamo što se nalazi iza maske.

Film prati Grace na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, gdje otkrivamo njezine obiteljske korijene i priču o traumatičnom djetinjstvu. Grace i njezina braća Chris i Noel, koje je nekoliko godina odgajao nasilan i autoritativan polu-djed Mas P, pokušavaju shvatiti i riješiti se ovog formativnog iskustva. Za to vrijeme senzualnost otoka i njegov tropski sjaj odzvanjaju užicima koji su podjednako utjecali na Grace i njezin apetit za životom.

Na jamajčanskom dijalektu bloodlight označava crveno svjetlo koje signalizira snimanje u studiju, a bami vrstu kruha koju je Grace posebno voljela kao mala. U filmu se izmjenjuju prizori Jamajke s javnim i privatnim životom Grace Jones. Vidimo je kao ciganku između Tokija, Pariza, Moskve, Londona i New Yorka, umjetnicu u jamajčanskom studiju s glazbenim dvojcem Slyjem i Robbiejem (koji je prate tijekom cijele karijere), ili kako prepričava obožavateljicama iza scene o svojem slavnom TV pojavljivanju kod Russella Hartyja iz vlastite perspektive. Topla i duhovita, ona je podjednako i Bako – divlji hedonist i ljubitelj zabava – i snažna i ustrajna poslovna žena.

Njezina pozornica je stalna točka na koju se film vraća, s pjesmom Love Is the Drug izvedenom poput arije, koja film vodi do finala, te najdirljivijim scenama, među kojima je susret s francuskim fotografom Jean Paulom Goudeom, ocem njezina sina Paula i tvorcem njezinih legendarnih omota albuma. Ovo je Grace kakvu još nismo vidjeli, koja nas podsjeća što to znači usuditi se stvarno živjeti. U svim svojim vidljivim kontradikcijama, Grace Jones doima se kao iznimka, no i kao identifikacijska točka: ona je iznimka koja potvrđuje pravilo.

Klimaks

Sredina je 90-ih, a dvadeset urbanih plesača okupilo se na trodnevnoj probi u zatvorenoj školi koja se nalazi u srcu šume kako bi podijelili posljednji ples. Uskoro organiziraju zabavu u kojoj glavnu ulogu igra zdjela alkohola. Nedugo potom atmosfera se zahuktava, a tijekom cijele noći obuzme ih čudnjikavo ludilo. Očito je da su drogirani, ali ne mogu dokučiti tko ih je drogirao i zašto. Ubrzo za sve plesače postaje nemoguće oduprijeti se vlastitim neurozama i psihozama, a zamamni i nabijeni ritam glazbe potpuno ih je hipnotizirao. I premda se neki zbog toga osjećaju kao u raju, mnogi od njih uronit će direktno u osobni pakao.

Kuća koju je izgradio Jack

1970-ih u SAD-u pratimo iznimno inteligentnog Jacka kroz vremensko razdoblje od 12 godina tijekom kojeg svjedočimo nizu zločina preko kojih postaje serijski ubojica. Priču doživljavamo iz njegove perspektive dok on svako ubojstvo pretvara u umjetničku formu. Kako se policijska istraga neizbježno sužava oko njega, Jack ulazi u sve veće i veće rizike u svojoj nakani da kreira ultimativno umjetničko djelo. Usput pratimo i Jackove opise svog osobnog stanja, problema i misli kroz konstantne razgovore koje vodi s nepoznatim Vergeom – grotesknu mješavinu sofistike i pomalo djetinjastog samosažaljevanja i psihopatskih izgovora. Film ‘Kuća koju je izgradio Jack’ mračna je i zlokobna priča ispričana na filozofski i povremeno humorističan način.

Južni vjetar

U životu Petra Maraša, pripadnika beogradske automobilske mafije, stvari počinju dobivati smisao. Napušta roditeljski dom i s dugogodišnjom djevojkom Sofijom useljava se u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni „Car“, dobro „radi“. Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme. Sve će se to promijeniti kada se Maraš slučajno zamjeri opasnom narko klanu.


Komentari