28. Dani Hrvatskog Filma: NOVI ŽILNIK, BEST OFF ANIMACIJE I RENESANSA HRVATSKE ROCK SCENE

Foto: Dani hrvatskog filma

28. Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se od 14. do 18. lipnja 2019. u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

17 sati u Kinu Tuškanac nakon Dana ludila Damiana Nenadića o nošenju s psihičkim smetnjama uz pomoć vitalističke energije, hobija, svjedočenja i introspekcije, slijedi trojac na proteklom Animafestu zapaženih i nagrađivanih animiranih filmova.

I dok mlada Matea Kovač u Osmijehu uz pomoć uistinu originalnog dizajna likova ispituje (ne)održivost ljubavi u konzumerističkom društvu, Petra Zlonoga u Jednom od mnogih daje još jednu poetičnu meditaciju o čovjeku i njegovim relacijama, služeći se omiljenim biološkim motivima, ali i matematičkom bilježnicom u djelu u kojemu, po njezinu dobru običaju, ništa nije suvišno.

Majstori lutka-filma Ivana Bošnjak i Thomas Johnson predstavljaju pak, nakon Oberhausena, Animafesta i Annecyja, i na DHF-u film Udahnut život o povezivanju jedne žene sa životnom energijom prirode posredstvom taksidermijskog talenta, ali i metafilmskog naklona. Briljantno atmosferičan i začudan film s fantastičnom premisom i nadrealističkom, snolikom kauzalnošću, uspijeva, pritom funkcionirati i kao psihološki film misterije.

U 19 sati na rasporedu je podjednako filmofilska poslastica i nezaobilazna lektira za one koji se zanimaju recentnim velikim migracijama – Želimir Žilnik u Najljepšoj zemlji na svijetu prati skupinu mladih migranata u Beču pri probijanju kroz administrativne labirinte provjera, stjecanju statusa azilanta i dozvole boravka. Film je također priča o novim i starim prijateljstvima, o osjećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih prijetnji i patrijarhalnih obiteljskih stega.

Restaurirani animirani film Nikole Kostelca Djevojka za sve iz 1959. godine uvod je u večernji program od 21:30 na platou iznad Kina Tuškanac kojim također dominira animacija. Nastala u suradnji više autora Zagrebačke škole, Djevojka za sve ogledni je primjerak ovog globalno utjecajnog pokreta reducirane animacije. Istodobno klasična i prispodobiva dehumaniziranomu modernom dobu priča je to osveti antropomorfizirane tehničke tvorevine svomu tvorcu. Dinamično naganjanje animiranih likova po laboratoriju, pod morem, u zraku i u svemiru prate alegorijska potka, humor i druge česte značajke Zagrebačke škole kasnih 1950-ih − plošni grafizam i konstruktivistička pretvorba likova.

Slijede Gradovi u kojima nisam bio proslavljenog eksperimentalista i dokumentarista, ali i
Zlatnom arenom nagrađenog redatelja igranog filma Damira Čučića, vizualno poticajno fotogramsko putovanje u kojem se miješaju (retro)futurizam i promišljanje prostora, potom Square talentirane kinoklubašice Morane Franov, o jednom posve neposebnom kružnom toku na kojem se, međutim, odvija život u svojim brojnim nespecifičnim facetama, te Još jedan odlazak Renate Poljak, simbolička brijunska registracija ubijanja prošlih vremena koja slikom ide ukorak s najboljim radovima novije svjetske produkcije eksperimentalnog filma.

Središnji događaj programa od 21:30 svakako je, međutim, tek četvrta hrvatska projekcija nažalost kontroverznog animiranog dokumentarca Chris the Swiss. Svojim prikazom života i smrti švicarskog novinara i legionara u postrojbi Eduarda Rózsa-Floresa zvanog Chico tijekom Domovinskog rata film je isprovocirao one koji ne vjeruju u otvorenost interpretacije kada je riječ o sankrosanktnim temama. Nikada u potpunosti razjašnjeno ubojstvo godinama kasnije preraslo je u opsesiju autorice filma koja stvara istraživački, ali i osobni film služeći se mahom crno-bijelom animacijom u pokušaju rekonstrukcije Chrisovih kretanja.

Ponedjeljak na Danima hrvatskog filma okončat će od 23 sata glazbena poslastica teške kategorije. Niko Gulam pronašao je, naime, na široj publici neočekivanom mjestu renesansu hrvatskog rocka i srodnih, uglavnom heavy i hard podžanrova. Rockumentary Sinj City predstavlja nam živu scenu, zabavnu i vibrantnu sliku novog rođenja subkulture kroz generacijsko povezivanje i otpor kiču. Sinj City je kulturološko-antropološki dokument o vatrometu mladosti i radosti koji nam otkriva skriveno bogatstvo Cetinske krajine, razbijajući naše stereotipe o njezinu kulturnom životu.

U slučaju nepovoljnog vremena filmski programi s platoa se prebacuju u dvoranu Kina Tuškanac.

Komentari