Velika japanska kazališna nagrada dodijeljena predstavi o zagrebačkoj obitelji Kos

Foto: Screenshot/tenastivcic.com

Predstava ‘Tri zime’ kazališta Bungakuza u Japanu dobila je nagradu Odajima Yushi za najbolju prevedenu dramu, a redateljica Yuko Matsumoto nagrađena je nagradom Kinokuniya za režiju, jednom od najznačajnijih kazališnih nagrada s 54 godina tradicije, rekla je Hini Tena Štivičić, autorica predstave.

Komad praizveden 2014. u kazalištu National Theatre u Londonu i sljedeće godine nagrađen nagradom The Susan Smith Blackburn Prize, u tokijskom je kazalištu Bungakuza, jednom od najstarijih u Japanu utemeljenom 1937., premijerno postavljen u rujnu 2019.

Tri zime iz naslova odnose se na zime 1945., 1990. i 2011., zime važnih prijelomnih trenutaka u povijesti Hrvatske: početaka nove socijalističke Jugoslavije, vremena uoči Domovinskog rata te novog doba moderne Hrvatske uoči ulaska u Europsku uniju. Radnja se odvija u kući obitelji Kos u Zagrebu, a njezini su glavni protagonisti žene iz četiri naraštaja te obitelji.

U režiji Yuko Matsumoto, redateljice poznate po nizu kontroverznih ostvarenja u kojima se bavi međukulturalnim sukobima, prva japanska produkcija teksta suvremene hrvatske dramatičarke bavi se pitanjem – što se za žene promijenilo, a što nije, te je li uopće moguća socijalna ravnoteža koja bi zadovoljila i potrebu žena za ostvarenjem osobne sreće i njihovu želju za srećom svoje obitelji.

‘Čvrsto strukturirana, drama ‘Tri zime’ obiluje metaforama, nudeći sveobuhvatnu sliku svijeta. Sudbina kuće u kojoj su nekada živjele tri obitelji podsjeća nas na multinacionalnu bivšu Jugoslaviju i, istodobno, kroz nju vidimo društvo isključivo prema strancima’, kritika je objavljena u listu Mainichi Shimbun, jednom od vodećih u Japanu.

‘Kakvi bi trebali biti neki narod ili društvo? Kakvi bi trebali biti susjedi, ljubav i brak? Univerzalna pitanja iskaču iz zgusnutih dijaloga članova obitelji u ovoj epskoj drami hrvatske dramatičarke Tene Štivičić. Briljantno dramaturški preplićući nacionalni ep i obiteljsku dramu, iz tog ‘spoja pogreba i vjenčanja’ izranja slojevita priča izvedena u ovoj produkciji bogatim glumačkim impersonacijama, koje svakako vrijedi pogledati’, dodaje se u kritici.

U Hrvatskoj je ‘Tri zime’ 2016. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu postavio redatelj Ivica Buljan. Komad je dosad, osim u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, izveden i u Sloveniji, Njemačkoj i Estoniji, a preveden je i na poljski, slovački, francuski, danski, španjolski te katalonski.


Komentari