TRAVIATA OPET U HNK: Ako ne stignete večeras, imate još jednu priliku

Screenshot/HNK

Zagrebačkom premijerom opere Traviata, prvotno izvedene u Rijeci 2009. godine, u rujnu je otvorena ovogodišnja sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Novogodišnje dvije izvedbe ove omiljene Verdijeve opere, ovaj puta pod ravnanjem Josipa Šege, u režiji Janusza Kice održat će se 8. i 13. siječnja.

Večeras, 8. siječnja s početkom u 19:30 sati u ulozi Violette nastupa prvakinja beogradske Opere Sanja Kerkez, u ulozi Alfreda tenor Nikša Radovanović, a u ulozi Giorgia Germonta nacionalni prvak Vitomir Marof.

U vrijeme nastanka, Traviata je bila suvremena opera, što je i danas njezina vrijednost – svevremenost, omniprezentnost stanja i situacija, a priča je u tranzicijskim zemljama danas aktualnija nego ikada. Humanizam i traženje životnog smisla u mogućnosti doživljavanja i ostvarivanja najdubljih ljubavnih emocija kao apsolutne vrijednosti, što je tako teško realizirati, vrijednosti su koje je naveo maestro Nikša Bareza, direktor Opere HNK, povodom zagrebačke premijere u rujnu 2015.

Verdi je Traviatu napisao za samo četiri tjedna, a djelo je uz opere Rigoletto i Trubadur dio njegove Latinske trilogije koja se bazira na ‘deformiranim’ protagonistima, a koji kroz ljubav proživljavaju transformaciju. Opera se izvodi u integralnoj verziji kako je postavljena muzički i scenski na premijeri u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

 


Komentari