Otvoren 13. festival svjetskog kazališta. Odazvali se brojni glumci hrvatske scene!

Facebook

Svečano otvorenje 13. festivala svjetskog kazališta održano je na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, u srijedu, 16. rujna 2015., u 20 sati.

Festival je otvorila kazališna skupina La societas Raffaelo Sanzio s predstavom “Go down, Moses” (Siđi, Mojsije). Redatelj, scenograf, kostimograf, oblikovatelj svjetla je publici već poznati Romeo Castellucci, a glazbu je skladao Scott Gibbons.

Ovo djelo prikazuje različite trenutke Mojsijeva života onako kako su ispripovjedani u Knjizi Izlaska. U životu tog čovjeka postoji nešto što je svojstveno duhu našega vremena.

Ovogodišnji, trinaesti po redu Festival svjetskog kazališta započeo je 15. rujna  predstavom “Pluća”, redateljice Katie Mitchell u izvedbi Schaubühne am Lehniner Platz i trajat će do 27. rujna. Romeo Castellucci, jedan od najznačajnih suvremenih svjetskih redatelja došao je s predstavom “Go down Moses” koja će se izvesti i 17.09. također na pozornici HNK. Uz njih na festivalu nastupaju i dvije poznate kazališne skupine  tg Stan iz Belgije, s Čehovljevim Višnjikom (17.i 18. rujna u 20,00, ZKM) te  NO99 iz Estonije s predstavom “Moja žena se naljutila” (nedjelja 27. rujna u 20,00, Scena Travno). Ulaznice su u prodaji od 1. rujna, a mogu se kupiti na blagajni HNK u Zagrebu.

Kako je i dalje Festival svjetskog kazališta jedno od najvažnijih kazališnih manifestacija grada Zagreba, u prilog tome govori prepuno kazalište sa mnogobrojnim osobama iz glumačkog, umjetničkog i društvenog života hrvatske scene: Vlasta Delmar, Silvio Vujčić, Zvonko Maković, Vinko Brešan, Saša Broz, Marija Sekelez, Bobo Jelčić, Željka Udovičić, Milan Pleština, Nataša Janjić, Senka Bulić, Branka Cvitković, Edina Pličanić, Miran Kurspahić, Ivanka Mazurkijević, Damir Martinović Mrle, Elizabeta Gojan, Ivica Prlender, Dubravko Merlić, Željka Ogresta, Dalibor Martinis, Dražen Kokanović, Ivan Marušić Klif i mnogi drugi.


Komentari