NOVA sezona HNK bogata premijerama

en.wikipedia.org

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, pripremilo je raznovrstan program za novu sezonu 2015./2016. Ovaj program bit će iznimno bogat u premijerama u Drami, Operi, Baletu i Filozofskom teatru.

U novoj sezoni HNK će tako publici ponuditi četiri dramske premijere, među kojima će biti i drama Tene Štivičić “Tri zime”, pet opernih premijera, jedna od njih je i “Figarov pir” Wolfganga Amadeusa Mozarta, te tri baletne premijere, a nakon dugog vremena bit će i premijera jednog dječjeg baleta – novo uprizorenje baleta “Petar Pan”. U novoj će sezoni “Filozofski teatar” krenuti snažno i poletno, pa će tako, najavio je njegov voditelj filozof Srećko Horvat, u listopadu gošća “Filozofskoga teatra” biti istaknuta britanska glumica Vanessa Redgrave.

Drama, Opera, Baleti

U studenom će se održati prva premijera u Drami “Na kraju tjedna” redatelja Bobe Jelčića, specifične i originalne figure hrvatskoga kazališta. Također će premijerno biti prikazano i “Evanđelje” Pippa Delbona, “Žena/Nepobjediva lađa” pomalo zaboravljenoga Josipa Kosora.

Ravnatelj Opere HNK Nikša Bareza najavio je uz Mozartov “Figarov pir”, još četiri operne premijere – “Sicilijanske večeri” Giuseppea Verdija u režiji Janusza Kice, “Manon Lescaut” Giacoma Puccinija, “Operu za tri groša” Kurta Weilla i Bertolta Brechta i “Agrippinu” Georga Friedricha Haendla koju će prvi put na sceni HNK-a izvesti studenti Muzičke akademije zagrebačkoga Sveučilišta.

Jedna od tri baletne premijere je i glazbena koreodrama “Modrobradi” koreografa Staše Zurovca uz originalnu glazbu skladatelja Marjana Nećaka. Poslije 14 sezona, Balet HNK ponovno će publici ponuditi jedan od najomiljenijih baleta “Romeo i Julija” na glazbu Sergeja Sergejeviča Prokofjeva.


Komentari