HNK otvara sezonu svjetskom premijerom drame Slavoja Žižeka: Pogledajte u čemu ćemo još uživati

Foto: Flickr

Nakon uspješne sezone s rekordnih više od 200 tisuća posjetitelja, Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu u novoj sezoni 2019./2020. najavljuje bogat program s pet dramskih, četiri operne i dvije baletne premijere.

Kako se ističe u najavi, uspješna sezona 2018./2019. Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu zabilježila je rekordne brojke s više od 200 tisuća posjetitelja te oko 95 posto popunjenosti izvedbi Drame, Opere i Baleta.

Novu sezonu 2019./2020. otvorit će 20. rujna, kao prva od ukupno pet ovosezonskih dramskih premijera, svjetska praizvedba drame “Antigona” koju je slavni filozof Slavoj Žižek napisao po narudžbi HNK u Zagrebu. Žižekovu dramu, u koprodukciji s kazalištima iz Bologne i Liègea, režira Angela Richter.

Slijede završna premijera autorskog projekta Bobe Jelčića po slavnom komadu A.P. Čehova “Tri sestre”, te još jedno klasično djelo ruske književnosti “Idiot” F.M. Dostojevskog u režiji poznatog srpskog redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice. Dalibor Matanić postavit će predstavu “Zbogom Berlin” u kojoj će povezati dva kultna filma “Cabaret” i “Nebo nad Berlinom”, a kraj dramske sezone HNK-a Zagreb sezone označit će scenska adaptacija romana “Kafka na žalu” suvremenog japanskog pisca Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana.

Opernu sezonu otvorit će premijera Puccinijeve opere “Madame Butterfly” u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, a glavna uloga Cio-Cio-San povjerena je sopranistici Valentini Fijačko koja je istaknula da joj je to “najveći pjevački izazov u karijeri”. Remek-djelo Gaetana Donizettija “Lucia di Lammermoor” druga je operna premijera u režiji velikoga talijanskog redatelja Piera Luigi Pizzija, nastala na literarnom predlošku romana Sir Waltera Scotta.

U koprodukciji s pariškom Opéra Comique, Grand Théâtre de Geneve, Opéra de Rouen i Opéra de Montpellier krajem sezone bit će izveden “Fantasio” Jacquesa Offenbacha, a belgijski redatelj svjetske slave Ivo van Hove postavit će u zagrebačkom HNK-u muzičku dramu “Smrt u Veneciji”, u koprodukciji s Toneelgroep Amsterdam, londonskim Barbican Theatreom i pariškim Théâtre du Châtelet.

Balet HNK-a Zagreb u novoj će sezoni premijerno izvesti novu scensku postavu “Orašara” u koreografiji Vladimira Malakhova, koji će svoje viđenje najpopularnijeg božićnog baleta svih vremena pokloniti hrvatskoj publici u rekordnih 20 izvođenja.

Kao drugu ovosezonsku baletnu premijeru, središnji nacionalni teatar najavljuje slavno djelo jedne od najčitanijih spisateljica engleske literature Jane Austin “Ponos i predrasude”, koje će u koreografiji Lea Mujića biti prvi puta u Hrvatskoj ispričano baletnim pokretima.

“U Europi se gotovo ne može naći nekomercijalni teatar koji ima toliku popunjenost i mi smo iznimno zadovoljni prije svega atraktivnim rezultatima kojima se dakako nadamo i u sezoni koja je pred nama”, poručuje intendantica Dubravka Vrgoč.

Komentari