Filip Šovagović slavi 53. rođendan: Poslušajte i njegov specifičan glazbeni izričaj

Danas svoj 53. rođendan slavi Filip Šovagović, jedan od najpoznatijih hrvatskih kazališnih i filmskih glumaca. Rođen je u Zagrebu kao sin možda i najvećeg hrvatskog glumca svih vremena – Fabijana Šovagovića. On i sestra Anja imali su stoga najboljeg mogućeg mentora za svoje uspješne buduće karijere od najmlađih nogu.

Filip Šovagović studirao je glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, gdje je još uvijek apsolvent filmske režije. Svoju prvu filmsku ulogu dobio je u prvijencu Branka Schmidta ‘Sokol ga nije volio’, filmu nastalom po drami Filipovog oca Fabijana. Iste godine glumio je i u filmu ‘Život sa stricem’ koji je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma.

Kroz 90-te godine nastavlja nizati uspješne filmske uloge, ali i nagrade. Tri puta je nagrađivan Zlatnom arenom za najbolju glavnu mušku ulogu na Festivalu igranog filma u Puli, za filmove ‘Isprani’, ‘Transatlantik’ i ‘Polagana predaja’. Time se smjestio uz bok Radi Šerbedžiji, Ljubiši Samardžiću i Bati Živojinoviću, a više od njega imaju samo Ivo Gregurević i Ljuba Tadić. 2001. godine došao je u svjetski fokus ulogom u filmu ‘Ničija zemlja’ koji je osvojio Oscara za najbolji strani film.

Filip se, poput većine naših glumaca, svojevremeno našao i na televiziji. Mlađim generacijama postao je poznat kao hipohondar Ivo Zadro u humorističnoj seriji ‘Naša mala klinika’, no osim toga samo je gostovao po raznim domaćim serijama.

Što se tiče Filipove karijere na ‘daskama koje život znače’, od 1995. godine član je glumačkog ansambla zagrebačkog kazališta Gavella. Predstavio se publici ulogom Popive u drami ‘Dundo Maroje’ Marina Držića. U Gavelli se pojavio u 35 predstava, a posljednja je uloga Atme u ‘Kiklopu’ Ranka Marinkovića. Za Gavellu je i napisao dvije drame – ‘Ptičice’ iz 2005. godine i ‘Tesla Anonimus’ 2017. godine.

A da se Filip snalazi i u drugim umjetnostima osim glume, vješto dokazuje u sastavu Poezija acustica, u kojem s Fadilom Abdulovim Fafom svira razne glazbene stilove. Dvojac se ne može dogovoriti oko jedne vrste glazbe, a očito ni oko imena.

“Uglavnom, sviramo dosta nepredvidljiv repertoar koji se često mijenja i nije nam nikada uspjelo da ponovimo nešto onako kako je prvotno zamišljeno. Možda zato jer je prvotno zamišljeno da se stvari mijenjaju. U početku smo se zvali “Ubojice boli”, kasnije smo mislili da se zovemo “Djedovi i Bake”, potom “Poezija Acustica”, ali danas znamo samo da ništa ne znamo. Ipak, ostala su nam naša vlastita imena – Fadil Abdulov & Filip Šovagović”, kažu svestrani umjetnici.

Od početka ove godine Filip je u vezi s glumačkom kolegicom Ninom Violić.

Filipu Šovagoviću iz redakcije Zagreb.infa od sveg srca želimo sretan rođendan i još mnogo vrhunskih uloga!


Komentari