KAKVU LITERATURU HRVATI NAJČEŠĆE BIRAJU: Ovo su najčitaniji autori po popisu Nacionalne i sveučilišne knjižnice

www.flickr.com

„Književnost ima samo jednog učitelja: to su sami čitatelji.“, poznati je citat velikog ruskog pisca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. 

U nedavno objavljenom popisu najčitanijih autora Nacionalne i sveučilišne knjižnice istaknuli su se brojni vrijedni pisci, prevoditelji i ilustratori kojima je zacijelo najveća pohvala upravo to što ih ljudi cijene i čitaju jer bez njih knjige bi bile samo hrpa običnih papira.

Ovi podaci zasigurno su pokazatelji da se knjige rado čitaju, ali i pokazuju kakvu literaturu Hrvati najčešće biraju.

Posebno je lijepo vidjeti da su u vrhu ove tablice dvije omiljene dječje spisateljice, što svakako može samo označavati svijetlu budućnost za našu djecu.

FOTO: NSK
FOTO: NSK

 

Od živućih domaćih pisaca najviše se čita popularna dječja autorica Sanja Pilić čije su knjige u hrvatskim knjižnicama u 2015. godini posuđene 25174  puta. Vidljivo je to iz popisa koji je objavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a na temelju kojeg autorima, prevoditeljima i ilustratorima isplaćuje naknadu za posudbe u bibliotekama.

Na drugom mjestu zasjeo je Pavao Pavličić koji je prošlih godina držao rekordan broj posudbi, a u 2015. zabilježeno je čak 20 947. Na treće mjesto zasjela je omiljena dječja spisateljica Sanja Polak s 15362 posudbi, a odmah nakon nje Miro Gavran i Božidar Prosenjak.

Među najposuđenijim naslovima svakako su se i istaknuli ilustratori poput Nike Baruna i Pike Vončine čija je slikovnica Četiri godišnja doba među odabranima u zaključku natječaja Hrvatska lijepa knjiga.


Komentari