Josip Peklar, zagrebački prvi školovani vrtlar

Foto: YouTube

Hodajući Zagrebom uvijek možete vidjeti uređene površine cvijećem. No, to nije oduvijek bilo tako. O gradskim vrtovima su se prvo brinule žene i domaćice ako su imale viška vremena, no 1878. godine dolazi Josip Peklar i uređenje površina preuzima na sebe.

Peklar je rođen u Mariboru, a u Pragu je diplomirao botaniku. Svoje umjeće je razvio radeći u francuskim vrtovima. Govorio je 5 jezika i dobro je crtao. Mogao je skicirati riješenja europskih vrtlarija ili prezentirati svoje riješenja zelenih površina.

Na Selskoj cesti otvorio je prvi gradski rasadnik. U njemu je zasadio različito cvijeće, drveće i biljke. Fascinantno je kako  jedan čovijek može obavljati toliki posao. Prema ugovoru sa Zagrebom brinuo se o Zrinjevcu, Strossmayerovu šetalištu, parku Grič i javnom perivoju u Tuškancu.

On je uz sve to još imao i svoj dućan s cvijećem, te putovao Europom kako bi izbrusio svoje znanje. Svi su mu odavali priznanje kako je u malu sredinu unio europski duh vrtlarstva. Brigu o vrtovima 1893. godine preuzima “Gradska vrtlarija” koja će postati “Zrinjevac”.


Komentari