JEDNA OD NAJUSPJEŠNIJIH GODINA ZA HRVATSKI FILM: Spektakularne nagrade diljem svijeta

facebook/ZG80

Uspješna godina za hrvatski film.

Hrvatski audiovizualni centar na svojim je stranicama objavio pregled 2016. godine hrvatskog filma. Ovo je bila uspješna godina za hrvatsku filmsku industriju. Najgledaniji hrvatskih film godine u domaćoj distribuciji je ZG80 u režiji Igora Šeregija i produkciji Kinoteke sa 65.685 gledatelja.

Drugi je najgledaniji naslov Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića i produkciji Interfilma, koji je pogledalo 32.021 gledatelja, a na trećem je mjestu dugometražni dokumentarni film Gazda u režiji Darija Juričana i produkciji HRCIN-a s njih približno 12.000 (film se i dalje prikazuje na velikim platnima diljem zemlje).

Uspješnu distribuciju u Italiji tijekom 2016. ostvario je i višestruko nagrađivani Zvizdan u režiji Dalibora Matanića.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Hrvatski filmovi ostvarili su spektakularne uspjehe i van granica Lijepe naše. Film S one strane nagrađen je posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label, a Europska filmska akademija uvrstila ga je sredinom godine u izbor 50 filmova koji su konkurirali za Europsku filmsku nagradu.[/box]

Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića osvojio je Grand Prix na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu, a Franjo Dijak u istom je gradu na festivalu ‘Fantasia’ nagrađen za najbolju mušku glavnu ulogu u novom filmu Nevija Marasovića Goran.

Brojne nagrade i priznanja

Na festivalskoj sceni uspješne su bile i ostale filmske forme. Osim ranije spomenute Zviri Miroslava Sikavice, uspješni su bili i Zvjerka Daine O. Pusić, koja je nagrađena posebnim priznanjem žirija na Filmskom festivalu Slamdance te nagradom za najbolji kratkometražni film u Los Angelesu.

Po čovika Kristine Kumrić, nastao suradnjom HAVC-a i Ministarstva branitelja putem natječaja Jedna slika iz Domovinskog rata, premijeru je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a osvojio je i nagradu za najbolji film u Vallodolidu.

Uspjehe su nastavili nizati i animirani filmovi. Tako su se na 40. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, jedne od najcjenjenijih smotri animacije, prikazala dva hrvatska naslova.

U službenu konkurenciju kratkometražnih filmova uvršten je Planemo u režiji Veljka Popovića, a izvan konkurencije prikazano je eksperimentalno kratkometražno ostvarenje Dota Petre Zlonoge. Osim toga, Noćna ptica Špele Čadež početkom 2017. prikazat će se u konkurenciji prestižnih festivala Sundance i Clermont-Ferrand.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Uz nagrade, ova je godina bila značajna i po pitanju kandidatura za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Naime, Hrvatska je posredno ili neposredno u toj kategoriji imala čak osam kandidata. Hrvatsku je predstavljao dugometražni igrani film S one strane Zrinka Ogreste, ali i niz manjinskih hrvatskih koprodukcija.[/box]

Osim toga, početkom kolovoza u finale studentskog Oscara ušao je i kratkometražni igrani film Cvijeće Judite Gamulin. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti te je bio jedan od sedam finalista za nagradu u kategoriji najboljeg stranog filma.

>>>FILM ‘ZG80’ RUŠI SVE REKORDE: Jedan od najuspješnijih hrvatskih filmova

>>>BAD BLUE BOYSI NA FILMSKOM PLATNU: Surova priča o navijačkom ratu na beogradskim ulicama


Komentari