Jadranka Đokić i Ivana Lazar dobitnice nagrade za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

Foto: Mara Bratoš

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2019./2020. ravnopravno se dodjeljuje dvjema umjetnicama: Jadranki Đokić za ulogu Nastasje Filipovne Baraškove u predstavi Idiot i Ivani Lazar za naslovnu ulogu u predstavi Lucia di Lammermoor.

Nagradu je dobitnicama na svečanosti u HNK u Zagrebu uručila intendantica Dubravka Vrgoč te im čestitala na izvanrednim ulogama.

Stajati uz velika kazališna  imena kao što su Ruža Pospiš Baldani, Nikša Bareza, Dragan Despot, Alma Prica, Neven Belamarić i dr. velika je čast. Ovu nagradu primam s osjećajem velike zahvalnosti i poniznosti. U isto vrijeme, u kontekstu sadašnjeg trenutka zvuči potpuno nestvarno da smo prije samo 10-tak mjeseci imali jednu takvu premijeru i takvu predstavu kao što je Lucia di Lammermoor. Čitav ansambl se ujedinio u nastojanju da služimo umjetnosti i da s publikom proživimo jedan čarobni trenutak. Za mene će to svakako ostati uloga koju ću pamtiti cijeli život, rekla je prvakinja Opere Ivana Lazar.

Prvakinja Drame Jadranka Đokić istaknula je da joj je iznimna čast primiti nagradu velikog imena, pogotovo uzevši u obzir prijašnje laureate.

Vremena su nikada teža za bavljenje umjetnošću no i nikada važnija. Zahvalna sam što radimo i imamo priliku raditi a ovu bih nagradu voljela podijeliti s cijelim ansamblom predstave. Naime, to je naša nagrada i rezultat kolektivne igre i zahvalna sam mojim predivnim partnerima koji stoje sa mnom na sceni i inspiracija su mi, izjavila je pri primitku nagrade.

O nagradi koja se tradicionalno dodjeljuje na dan Drame HNK 24. studenoga odlučivao je žiri u sastavu Branimir Pofuk (predsjednik), Ljiljana Gvozdenović, Jagoda Martinčević, Nina Ožegović i Leo Rafolt.

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje u sezoni 2019./2020. dodjeljuje se Jadranki Đokić, prvakinji Drame Hrvatskoga narodnog kazališta, za ulogu Nastasje Filipovne Baraškove u kazališnoj predstavi Idiot Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji ruskog gosta Vasilija Senjina.

“Glumica Jadranka Đokić je nizom zapaženih glumačkih interpretacija, ostvarenih prošlih sezona u HNK-u oduševljavala publiku i kritiku, a ulogom samosvjesne Nastasje Filipovne još je jednom potvrdila svoj raskošni talent. Jadranka Đokić svojom uvjerljivom interpretacijom Nastasje Filipovne, koja se lomi između dva muškarca i fatalno utječe na sve oko sebe, potpuno dominira scenom. Ona izazovnom glumačkom energijom, psihološki kompleksnim bravurama i bogatim koloritom glasa s lakoćom iskazuje širok emocionalni luk, od ciničnosti i osjećaja krivnje preko dijaboličnosti i ludila sve do ranjivosti i spoznaje da joj njezina prošlost ne nosi ništa drugo do srljanja u propast. Izvedba Jadranke Đokić je i misaono poticajna, jer u svojoj interpretaciji nekonvencionalne Nastasje Filipovne hrabro prokazuje i hipokriziju društva”, poručila je Nina Ožegović.

“U povratku opere Lucia di Lammermoor na pozornicu zagrebačkog HNK, nakon višedesetljetnog izbivanja, Ivana Lazar se pokazala dostojnom nasljednicom mnogima još uvijek nezaboravne Lucije Nade Siriščević Ruždjak, ali i posve osebujnom umjetnicom prema kojoj je i skrojena najnovija izvedba omiljene, tragične, melodiozne, u svemu glazbeno prekrasne opere – napisala je glazbena kritičarka Jagoda Martinčević, ujedno i članica žirija iz čijeg teksta, s potpunim slaganjem, preuzimamo i nastavak ovog obrazloženja.

Lucija Ivane Lazar bila je čudesno krhka, a njena preobrazba od zaljubljene naivke do očajne žene koju sustiže pomračeni um duboko dojmljiva u interpretaciji neslućenih amplituda igre i pijeva. Njezin prizor ludila u Pizzijevoj izvanredno pažljivoj a pjevačici i fizički naporno razrađenoj režiji, vrh je opernoga života i smrti koji prelazi sve granice pukog makar i najsofisticiranijeg artizma. Ivana Lazar potresna je Lucija najfinijeg bisernog vokala, na granici između eteričnog i zbiljskog. Njena potresna i duboko proživljena izvedba Lucijinog ludila s pravom je izazvala dugotrajno odobravanje publike i bila jedan od očekivanih vrhunaca premijere predstavivši Ivanu Lazar kao sopranisticu koja nema problema s visokim tonovima niti s koloraturama”, poručio je Branimir Pofuk.

Komentari