HRVATSKI VELIKANI: Međunarodno poznati dirigent Vjekoslav Šutej i glumica Mia Oremović

Screenshot / Youtube

Dvoje hrvatskih velikana rođeno je 31. srpnja. Jedan je bio međunarodno priznat dirigent, a druga svima poznata glumica.

Vjekoslav Šutej rođen je u Rijeci (1951.), a umro u Zagrebu. Zahvaljujući roditeljima koji su pjevali u Hrvatskom narodnom kazalištu, proveo je skoro cijelo djetinjstvo u glazbenom okruženju. Studirao je u klasi Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Poslijediplomski studij je završio u Rimu kod Franca Ferrare.

Bio je šef dirigent Zagrebačke filharmonije, umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Hrvatskog narodnog kazališta uSplitu od 1984. do 1989.

U Španjolskoj je Šutej poznat kao akademik i član Kraljevske akademije lijepih umjetnosti. Osnovao je Kraljevski simfonijski orkestar Seville te bio njegov umjetnički direktor i glavni dirigent od 1990. do 1996. Od 1992. do 1997. bio je umjetnički direktor Houston Grand Opere. Nastupao je kao gostujući dirigent u mnogim opernim kućama širom svijeta.

Dobitnikom je priznanja Ordena grada Beča, Nagrade Grada Zagreba i nagrade Milka Trnina, a počasni je član Real Academia de Belles Artes kao i počasni građanin Seville.Preminuo je 2009. godine, nakon duge i teške borbe protiv leukemije.

Godine 2010. posthumno mu je dodijeljena nagrada Porin za životno djelo.

Mia Oremović rođena je 1918. godine u Požegi i bila je poznata kazališna i filmska glumica.

Od 1945.g stalna je članica zagrebačkog HNK, a od 1953. Dramskog kazališta (danas Gavella). Godine 1967. prelazi u slobodne umjetnike.

Mia Oremović je kao vrhunska karakterna glumica ostvarila puno zapaženih uloga širokog raspona. Debitira glavnom ulogom udovice u filmu H-8 (1958.) Nikole Tanhofera za koju je nagrađena je glavnom glumačkom nagradom na festivalu u Puli. Od najpoznatijih filmova u kojima je glumila su : “Imam dvije mame i dva tate” i “Tko pjeva zlo ne misli” . (oba filma režirao Krešo Golik), glumila je i u “Smogovcima”, “Velom mistu”, “Kapelskim kresovima”

Uz mnoge zapažene televizijske i kazališne uloge, vjerojatno ju svi najviše pamtimo po ulozi tete Mine (sestre Ane Šafranek) u filmu “Tko pjeva zlo ne misli”..

Za svoj rad je primila više značajnih priznanja i nagrada, između kojih nagradu Vladimir Nazor za životno djelo na području filma te (1996.) nagradu za životno djelo “Fabijan Šovagović ” Udruženja hrvatskih filmskih redatelja (2002.). Umrla je 24. srpnja 2010. godine.

 


Komentari