HRVATSKI FILM RUŠI REKORDE: Na festival u Rotterdamu uvrštena još tri domaćih naslova

Facebook/Zvizdan

 Festival u Rotterdamu ubraja se u filmske festivale prve kategorije. 

Uz dva kratkometražna naslova ,Belladonna i Tu tamo, na 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (IFFR), koji se održava od 27. siječnja do 7. veljače, u glavnom natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazat će se eksperimentalno-dokumentarni film “Sve, još uvijek, u orbiti”, dok su u sekciju ‘Limelight’ uvršteni dugometražni filmovi “Zvizdan” i manjinska koprodukcija “Puni udar”.
Eksperimentalno-dokumentarni film Sve, još uvijek, u orbiti Dane Komljena i Jamesa Lattimerau produkciji zagrebačkog Restarta prikazuje se u natjecateljskoj sekciji kratkometražnih filmova ‘Tiger Awards Competition’. Film je sniman tijekom 2015. godine u Brazilu, a baziran je na snu talijanskog sveca Don Bosca iz 1883. koji je poslužio kao osnova za izgradnju novog brazilskog glavnog grada Brazilije.  Projekcija na 45. IFFR-u bit će ujedno i svjetska premijera filma.

Višestruko nagrađivani Zvizdan u režiji Dalibora Matanića i nizozemsko-francusko-hrvatska koprodukcija Puni udar cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka prikazat će se u sekciji nazvanoj ‘Limelight’, a riječ je o sekciji u sklopu novog programa IFFR-a ‘Voices’. Podsjetimo, Zvizdan je krajem prošle godine nominiran za nagradu Satellite za najbolji strani film, koju dodijeljuje Međunarodna novinarska akademija. Ovo važno priznanje stiglo je nakon devetnaest nagrada, uspješne hrvatske distribucije i četrdeset međunarodnih festivala diljem svijeta. Scenarist i redatelj filma je Dalibor Matanić.

Već je ranije objavljeno kako će se u kratkometražnom programu prikazati još dva hrvatska naslova: Belladonna” Dubravke Turić i animirani film “Tu tamo” redatelja Alexandera Stewarta.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji – osim što svake godine privlači desetine tisuća profesionalaca i posjetitelja – određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju.


Komentari