HRT: Priopćenje redatelja i kampanja su nekorektni

Hrvatska radio televizija

Hrvatska radiotelevizija (HRT) ocijenila je u petak nekorektnima priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja i kampanju “Meni se to gleda, HRT ne da!” koju je Društvo pokrenulo.

HRT je priopćio da u skladu s člankom 11. Zakona o HRT-u ima zakonsku obvezu osigurati najmanje 15 posto svojeg godišnjeg programskog proračuna za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega polovina tih sredstava mora biti namijenjena za djela proizvedena izvorno na hrvatskom jeziku, a o provedbi te obveze dostavlja Izvješće Programskom vijeću HRT-a i Vijeću za elektroničke medije, najkasnije do 31. ožujka za prethodnu godinu.

HRT podsjeća da je u posljednje dvije godine HRT otkupio prava emitiranja za 44 dokumentarnih i igranih djela recentne domaće produkcije, a za 2019. godinu u tijeku su postupci nabave 25 dokumentarnih i igranih djela neovisnih proizvođača.

Također, navodi se kako se programsko vodstvo HRT-a sastalo s Hrvatskom udrugom producenata te ih obavijestilo da već duže vrijeme postoji stalni termin za hrvatski film četvrtkom u 21 sat na HTV 2 te da će u sklopu jesenske sheme dodatno biti uveden i stalni termin tjedno na HTV 3, za filmsku i za dokumentarnu domaću produkciju, s čime su se producenti usuglasili, piše N1.

Podsjeća se i kako se u sklopu ljetne sheme na HRT-u trenutno prikazuju domaći dokumentarni filmovi od ponedjeljka do četvrtka u prime time-u te nedjeljom premijerni nastavci dokumentarnog serijala ”Točka na A”.


Komentari