Gornjogradski biser: Fascinantna otkrića ispod parka Grič

foto: licegrada.hr

Svi Zagrepčani uskoro će moći uživati u preuređenom arheološkom parku Grič.

U tijeku su završni radovi na uređenju arheološkog parka Grič, a kao što možete vidjeti na fotografijama, park je dobio novo ruho i brojni Zagrepčani uskoro će moći uživati u njegovim ljepotama. Arhitekt Marijan Hržić osmislio je slojevit park na dvije razine koji nudi ugođaj gradske parkovne oaze, a sastoji se od arheološkog parka i parka 19. stoljeća koje spajaju stepenice.

Idealna je prilika da se prisjetimo što se sve događala prilikom kopanja u ovom do nedavno zaboravljenom parku.

U obraslom parku Grič nikada ništa nije bilo građeno te je prvotna ideja bila da se ondje smjesti Glazbena akademija. Na sreću, od ovog plana se odustalo, a kasnija istraživanja pokazat će da je odustajanje od ovog projekta bio najpametniji mogući potez.

Naime, 2014. godine prilikom opsežnih istraživanja arheologa Muzeja Grada Zagreba na čelu sa Borisom Mašićem i Bugom Pantlik pokazala su da je na ovom dijelu Griča, nekoć bio dio palače Anžuvinaca iz 14. stoljeća.

Za ovom palačom dugo se tragalo jer je spominjana u povijesnim izvorima, ali nigdje nije navedena njezina točna lokacija. Da se doista radi o palači ove dinastije zaključeno je prema ulomku čaše pronađenom u iskopanom podrumu. Na njemu je vidljiv motiv ljiljana kojim se ta obitelj koristila na svojim znamenjima.

Dio njezinih zidina i temelja sad su prezentirani, a dijelom rekonstruirani u novom parku. Djelomično su rekonstruirane jugozapadna i zapadna kula.

Arheološka istraživanja otkrila su i zašto je ovo područje Gornjeg grada ostalo neizgrađeno. Naime, tamo se nalazilo groblje na kojem su pokapani stanovnici Gradeca od 15. do 17. stoljeća. Pronađena je cijela obitelj koji su pokapani jedan do drugog, čak i kostur konjanika koji je uz sebe imao cijelu mjesečnu plaću, a ove nalaze arheolozi će iskoristito za nadopunjavanje podataka o pogrebnim običajima stanovnika Gradeca.

Zanimljivo, u povijesnim natpisima se ne spominje groblje na toj lokaciji. Prvi je Park Grič bio uređen 1832. kao proširenje Strossmayerova šetališta.


Komentari