GLAZBENA ŠETNJA ZAGREBOM: Prvi muzički vodič kroz glavni grad

press

Nakon Londona, Berlina, Praga i drugih europskih gradova koji su prepoznali svoju glazbenu baštinu, i Zagreb je dobio specijalizirani vodič u izdanju Školske knjige.

Velika dvorana Školske knjige bila je premala da primi sve ljubitelje glazbe koji su u četvrtak, 19. siječnja, prisustvovali predstavljanju zanimljive, popularno pisane i bogato opremljene knjige “Glazbene šetnje Zagrebom” muzikologinje Nade Bezić.

“Nakon Londona, Berlina, Praga i niza drugih europskih gradova koji su prepoznali svoju glazbenu baštinu, i Zagreb je dobio specijalizirani vodič. Jedini autor koji je to mogao napraviti na ovako kvalitetan način jest Nada Bezić, autorica prepuna znanja, beskrajno strpljiva u potrazi za važnim informacijama, među kojima su i one koje će zabaviti, a možda i šokirati neke čitatelje”, istaknula je urednica knjige Petra Pavić.

Prvi glazbeni vodič kroz glavni grad Hrvatske i prvi takav vodič u Hrvatskoj uopće bogato je opremljen fotografijama i kartama koje vode čitatelja do svih lokacija važnih za umjetničku glazbu.

Knjiga obuhvaća najrazličitije prostore u kojima se glazba izvodila i podučavala, kuće u kojima su živjeli poznati glazbenici, njihove grobove na Mirogoju, spomenike i spomen-ploče…

Ozbiljan istraživački rad muzikologinje Nade Bezić začinjen je mnogim anegdotama i feljtonistički intoniranim crticama, i vremenski usmjeren ponajviše na posljednja dva stoljeća.

Kako je napomenula autorica, sve je počelo jednom pravom šetnjom u kojoj je poslužila kao turistički vodič grupi kolega iz inozemstva. Dotadašnje znanje i strast za prenošenjem priča i zgoda iz glazbenog Zagreba pretočila je u niz vrlo slušanih emisija na III. programu Hrvatskoga radija.

“Smatrajući kako bi bilo šteta da te radijske šetnje ostanu samo u sjećanju slušatelja, odlučila sam ih zabilježiti na papiru”, pojasnila je Bezić, koja niz godina vodi glazbene šetnje Zagrebom za građanstvo i škole, a od 2015. ima status počasnoga turističkog vodiča specijaliziranog za glazbenu povijest Zagreba.

Knjiga nudi četiri glavne šetnje po zagrebačkim lokacijama. S brojem glazbenih punktova prednjače Gornji grad i Radićeva ulica (52 lokacije), potom Kaptol i Nova Ves, Ilica od Britanskog do Jelačićevog trga te Zelena potkova. Posebna cjelina posvećena je mirogojskim arkadama i alejama, unutar kojih je autorica mapirala čak sto spomenika i posljednjih počivališta ključnih osoba koje su obilježile zagrebačku glazbu 19. i 20. stoljeća.

Prema riječima akademika Josipa Bratulića, knjiga “Glazbene šetnje Zagrebom” na najbolji mogući način uvodi čitatelje u glazbeni Zagreb.

“Mi se divimo mnogima koji su bili bogati, a trebamo se diviti i nastojati da budemo poput onih koji sabiru puno doživljaja. Sve nam se može oduzeti, pa čak i pamćenje, ali doživljaj je najveće bogatstvo kojemu se uvijek možemo vraćati. Kad se sjećamo lijepih doživljaja zagrebačkih glazbenih svečanosti, mi smo u ozračju koje nas drži uspravnima. A dok god smo uspravni, dok možemo slušati i skupljati doživljaje, živi smo”, kazao je akademik Bratulić.


Komentari