Franjo Bučar, gospodin koji je donio skijanje u Zagreb

PHOTO: franjobucar.hr

Mnogi sportovi poput nogometa, tenisa, biciklizma, mačevanja i skijanja svoju popularnost mogu zahvaliti upravo Franji Bučaru. Rođen je 1866. godine u Zagrebu, gdje se i školovao. Završio je povijest i zemljopis na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a povijesne znanosti doktorirao je u Grazu 1897. godine.

Bavio se istraživanjem protestanske književnosti u Hrvatskoj i napisao je više priručnika za različite sportove. Tokom svojeg života sudjelovao je u organiziranju različitih sportskih klubova, dopisivao se s najvažnijim kulturnjacima i sportašima Europe 20. stoljeća. Njegovo najznačanije dijelo je “Igre za društvo i škole”.

Zahvaljujući njemu tjelesni odgoj ulazi kao predmetna nastava u osnovne i srednje škole. Organizirao je nastavu za buduće profesore tjelesne kutlure kako bi što pravilnije mogli pokazati vježbe budućim đacima.

Zbog Franje Bučara Zagreb je dobio prvo skijalište u centru grada. Skijalište se nalazilo u današnjoj Radićevoj ulici. Kako su zime u prošlom stoljeću bilo puno oštrije i padalo je više snijega, on je to iskoristio kako bi populizirao skijanje.

Građani su mogli iznajmiti skije, koje su bile komad drva, na vrhu Radićeve ulice i spustiti se cijelom njezinom dužinom. Isto tako, sanjkanje postaje popularna zimska aktivnost.

Franjo bučar umro je 1946. godine i smatra se jednim od očeva modernog hrvatskog sporta.


Komentari