(FOTO) Zagrebačka knjižica stara više od sto godina savjetuje kako se liječiti od alkoholizma

FOTO: Wikipedia

“Da se čovek opiti nemore, ako još više vina pie.”

Ovisnost o alkoholu jedan je od ozbiljnijih problema, točnije bolesti s kojom se bore i mlađe i starije generacije, a negativno utječe kako na pojedinca, tako i na društvo u cjelini.

Postoje razni savjeti kako se izliječiti od alkoholizma, a Zagrepčani su ove problematike bili svjesni još davno prije pa o njoj možemo čitati i u knjižicama starim više od sto godina. Zagrepčanke i Zagrepčani poznati su kao pravi gurmani koji znaju uživati u dobrom jelu, pogotovo u čaši dobrog vina, no poznato je da s vremena ne vrijeme previše ljubavi dovede i do čašice previše.

No zagrebačka povijest krije rješenje koje će vas oduševiti! Riječ je o naputku za liječenje alkoholizma Kako piancu vino zameriti iz knjižice Otvoranje domačeg lěčtva za ljude i marvu Josipa Lalića iz 1849. godine, koja je u stalnom postavu Samoborskog muzeja.

Zbilja je zanimljivo pročitati na koji način “piancu vino zameriti”, odnosno kako osobi (ili sebi) pomoći pri odvikavanju. Starinski recepti oduvijek su bili neobični, ali, nadamo se, učinkoviti!

FOTO: Facebook / Zagrepčanke
FOTO: Hrvatsko kulturno vijeće


Komentari