(FOTO) Najavljena velika baštinska izložba o otočiću Visovcu u Muzeju za umjetnost i obrt

Dugo pripremana velika izložba blaga riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca, nazvana Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini u Zagreb prvi put dovodi stoljećima prikupljan i čuvan iznimno vrijedan korpus baštine ovogsamostana, koji je u prigodi otvorenja izložbe obnovljen i restauriran u radionicama Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatskog restauratorskog zavoda, danas je u prisustvu brojnih uzvanika predstavljena u Muzeju za umjetnost i obrt.

O važnosti ove velike sakralne, kulturne i umjetničke izložbe koja će predstaviti otočić Visovac te izuzetno vrijedno blago Franjevačkog samostana Majke od Milosti koje se čuva u riznici, knjižnici i u arhivu, s posebnim su značajem na predstavljanju govorili dr. sc. fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, dr. sc. Višnja Bralić u ime ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajane Pleše, autorica izložbenog projekta dr. sc. Anđelka Galić iz Muzeja za umjetnost i obrt, te ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

Kako je najavljeno, izložba Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini središnji je ovogodišnji izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt koja će se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Zagreba, otvoriti krajem studenog i predstaviti raskoš od oko 500 obnovljenih i restauriranih predmeta iz zbirki samostanske riznice, knjižnice i arhiva. Riječ je o jedinstvenom i golemom poduhvatu obnove samostanske baštine koja je od 15. stoljeća sve do danas bila gotovo zatrta od očiju javnosti i koja će u MUO – u biti predstavljena u punini njihova povijesna značenja: vjerskog i duhovnog, kulturnog i umjetničkog, baštinskog i identitetskog. Gotovo šest stoljeća prikupljano blago i dragocjenosti, koje su franjevci uspjeli sačuvati tijekom duge i burne povijesti obilježene osvajačkim ratovima i tuđinskom vlašću, bit će predstavljeno na ovoj baštinskoj izložbi Muzeja za umjetnost i obrt kroz odabir predmeta iz samostanskih zbirki slika, skulptura, liturgijskog posuđa, devocionalija, liturgijskoga ruha, zavjetnih darova, knjižne, arhivske i glazbene građe.
Otok Visovac poznat je kao jedna od najljepših hrvatskih veduta te kao odgojno, prosvjetno, kulturno i obrazovno središte hrvatske povijesti koje je kroz skoro šest stoljeća opstalo sa značenjem koje nadilazi topografiju kraja u kojem se nalazi. Trajni doprinos i krajnji cilj ove velike izložbe jest predstaviti značenje ove vrijedne baštine, te obnovu umjetnina i skrb vezanu za njihovu daljnju sudbinu na Visovcu.
Na ovom složenom interdisciplinarnom izložbenom i nakladničkom projektu pune tri godine
radio je tim vrsnih stručnjaka pod vodstvom muzejske savjetnice iz Muzeja za umjetnost i obrt dr. sc. Anđelke Galić, autorice izložbe. Realizaciji izložbe prethodili su opsežno trogodišnje istraživanje, kao i valorizacija i stručno – znanstvene obrade predmeta iz Crkve Gospe od Milosti i samostanskih zbirki kroz sinergiju rada tima kustosa, konzervatora i restauratora iz Muzeja za umjetnost i obrt, restauratora i konzervatora iz Hrvatskog restauratorskog zavoda s područnim odjelima u Splitu, Zadru i Dubrovniku, povjesničara umjetnosti, teologa, znanstvenika s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i u Splitu, filologa, arhitekata, muzikologa s Odsjeka za povijest hrvatske glazbe u HAZU, Umjetničke akademije u Splitu i muzejskih stručnjaka – kustosa iz Muzeja za umjetnost i obrt predvođenih ravnateljem MUO – a Miroslavom Gašparovićem.

Izložbu će pratiti istoimena monografija u kojoj je značenje Visovca predstavljeno kroz rad
istaknutih muzejskih stručnjaka i vanjskih suradnika koji su radili na obradi Zbirki i njihovoj
valorizaciji. Upravo će u ovoj pratećoj monografiji biti predstavljeni rezultati istraživanja i
valorizacija cjeline sagledane kroz odrednice duhovnosti i kulture, kroz obnovljene predmete iz samostanske riznice i artefakte koji posvjedočuju stoljetne veze Gospina otočića s najistaknutijim umjetničkim, obrazovnim i kulturnim središtima Europe.
Svekoliku potporu i poseban doprinos trogodišnjem radu i zahtjevnim okolnostima odlaska na Visovac, kao i čuvanja te dopreme građe dao je bivši gvardijan Franjevačkog samostana Majke od Milosti fra Božo Duvnjak (2017. – 2019.) koji je omogućio pristup građi i izvorima kroz posudbe i odobrenja predloženih konzervatorsko-restauratorskih zahvata te pružajući toplo gostoprimstvo istraživačima i timovima stručnjaka. Izuzetno velik doprinos i svekoliku potporu u realizaciji izložbe dala je Lada Bikić, dipl. iur, koordinatorica i tajnica projekta iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Izložbeni projekt realiziran je zahvaljujući inicijativi i financijskoj potpori Grada Zagreba i
Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, glavnom sponzoru Nacionalnom parku Krka; partneru MUO – a Croatia Osiguranje; medijskim pokroviteljima Europlakatu i Anić Holdingu, te sponzorima izložbe: Adria Staklo, Kustoda i Team Print.

Izložba se otvara u Muzeju za umjetnost i obrt 30. studenog 2019. i traje do 30. siječnja 2020.


Komentari