(FOTO) Na vanjskom prstenu HDLU-a osvanule fotografije koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povodom tridesete godišnjice od početka Domovinskog rata, Hrvatski povijesni muzej u suradnji s hrvatskim ratnim fotografima i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika oragnizira izložbu i katalog hrvatske ratne fotografije iz 1991. pod nazivom “Flashback ’91.”

Svečano otvorenje izložbe, na kojoj su radovi najboljih fotoreportera iz tog doba poput Roberta Beloševića, Matka Biljaka, Hrvoja Kneza, Joze Petrića, Miše Lišanina, Zorana Filipovića, Renata Brandjolice, Tonija Hnojčika i drugih, bit će 15. studenoga u 12 sati.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Autori izložbe i kataloga, ujedno i kustosi Zbirke fotografija, filmova i negativa Hrvatskog povijesnog muzeja Ivica Nevešćanin i Nikola Seiwerth odgovorni su za simboličan izbor 30 izloženih, uvećanih fotografija na vanjskom prstenu Meštrovićevog paviljona te 91 odabranu i opisanu fotografiju u katalogu, koje svojim brojem podsjećaju na trideset godina od početka Domovinskog rata i 1991. godinu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Fotografski rezime

“Putem odabranih fotografija ponajboljih hrvatskih ratnih fotoreportera, namjera je Hrvatskog povijesnog muzeja predstaviti svojevrsni fotografski rezime kolektivne svijesti i sjećanja na 1991. godinu, omogućujući tako svakom posjetitelju pravo na vlastito sjećanje, emocije i različit doživljaj poruka zabilježenih objektivom ratnih fotografa” navode organizatori.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Fotografije zorno prate organizaciju obrane i začetke hrvatske vojske još od prvih oružanih sukoba hrvatskih redarstvenika sa srpskim pobunjenicima i Jugoslavenskom narodnom armijom, osnivanja Zbora narodne garde, rata na svim bojištima od Vukovara do Dubrovnika, pa sve do događanja s kraja prosinca 1991. godine i Sarajevskog primirja potpisanog 2. siječnja 1992. godine.

Život civila u vrijeme rata

Izložba nije izostavila niti civilni život i njegovo razaranje u tom periodu, ali nije prikazan u krajnje uznemirujućem obliku.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Fotografije žrtava rata, žena, djece i staraca u svojim tragičnim i psihotičnim situacijama pokazale su se dovoljno eksplicitnima i potresnima” navode.

Mnoge od izloženih fotografija nemaju samo dokumentarnu dimenziju već i onu umjetničku.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Komentari