(FOTO) ‘Kod Marčija smo se oblačili’: Prepoznajete li ‘pionira’ zagrebačkih butika?

FOTO: Zoran Arbutina / Osamdesete u Zagrebu

Igračke iz Varve, traperice iz Jeans Westa, Marci i Vera, kino Central, izlasci u Ritz dok ondje još nije svirala narodna glazba… Petrinjska ulica krije brojne uspomene i predivna zagrebačka sjećanja, posebice iz 80-ih.

Uspomene čuva i jedan od najboljih zagrebačkih butika u to vrijeme – kultni Mister X – gdje su Zagrepčani kupili svoje prve traperice, a kako kažum ovaj je butik imao najelegantniju robu. Bio je smješten u prolazu koji je vodio pokraj striptiz bara i kina Central.

Takav butik i velika ponuda traperica najprije se pojavila u Trstu, a nakon što se inačica stigla i u Zagreb, nije trebalo dugo da Zagrepčani oduševljeno pohrle u Mister X. Ako nisu mogli u Trst, otišli bi do Marčija.

Marči, hrvatski kralj jeansa

Vlasnik butika bio je Zlatko Kolman Marči, zagrebačka legenda i “hrvatski kralj jeansa“. Naime, upravo su Mister X Zagrepčani odlazili po svoje prve traperice, a morali ste se dobro izboriti usred stalne gužve da uhvatiti željeni komad. Tako je nastala legendarna priča o Kolmanovom jeansu.

Zagrepčani su oduševljeni hrlili u Mister X, a zbog tih se traperica i takvog butika jurilo u Trst. Ako nisu mogli u Trst, otišli bi do Marčija.

FOTO: Stanko Stanko Bošnjak / Osamdesete u Zagrebu
FOTO: Stanko Stanko Bošnjak / Osamdesete u Zagrebu

Osim što su njegov butik posjećivale tada velike estradne zvijezde, ovdje je radila i tada 19-godišnja Vlatka Pokos.

Marči je traper i keper švercao je iz Trsta, a u jednoj zgradi pokraj Vjesnikova nebodera iznajmio je veliki podrum u kojem je uspostavio šivaonicu, piše Jutarnji. U njoj je za Marčija danoćno šivalo desetak žena, stoga je ubrzo u užem centru Zagreba otvorio desetak butika. Bio je pravi kralj jeansa.

Otvorio je champagneriju Podroom u Mesničkoj početkom 90-ih, luksuzno mjesto i omiljeno okupljalište zlatne mladeži koja je voljela razne opijate i razuzdane zabave. Kao konobara je zaposlio poznatog gradskog perača prozora Giovannija, koji je taj posao godinama obavljao u svojoj kultnoj pilotskoj uniformi.

Živio je u vili na Mihaljevcu, vozio skupe aute i voli skupa pića, a oko sebe bi okupljao najljepše žene najčešće puno mlađe od njega.

Budući da je Marči trošio više nego što je zarađivao, u jednom trenutku novca je bilo sve manje, a tada je pomoć potražio od kamatara. Dugovi su postajali sve veći, Marči nije imao novca i prijetnje su sve češće stizale pa je 1996. godine nestao iz Zagreba i otišao u Ameriku gdje je proveo 11 godina. Tamo je prodavao odjeću po lokalnim tržnicama i buvljacima. I tamo se družimo s hrvatskim zvijezdama, a prijatelji iz Zagreba novčano su mu pomagali.

Nakon povratka u Zagreb želio je ponovno biti kralj jeansa, opet lansirati butik Mister X, otvoriti nove dućane, potpisati ugovore… U Masarykovoj je s jednim zagrebačkim zubarom otvorio butik podlinije Victoria’s Secreta, no to je brzo propalo.

Pokušao je i s konobama na moru, ali bezuspješno. Tada je vodio brojne sporove i puno vremena provodio na sudovima.

U ožujku 2014. godine operirao je rak želuca i pokušao se liječiti uljem od konoplje, ali se rak proširio na jetra i limfne čvorove. Nažalost, nije uspio i 4. prosinca umro je u 61. godini u večernjim satima, u jednoj privatnoj bolnici u Zagrebu.

Brzo je uspio, no s tim se uspjehom ipak nije mogao nositi i doživio je krah.


Komentari