(FOTO) Derutan prizor s Mirogoja: Arkade se doslovno raspadaju

Marijan Križić/facebook/I to je Zagreb

Jedan od najvećih projekata europskog historicizma prepušten je zubu vremena.

Prioriteti Grada Zagreba prilično su čudni, kako smo konstatirali u više navrata. Naime, dok se mostovi raspadaju, a stručnjaci upozoravaju na opasnost koju predstavljaju, po gradu niču nove fontane. Dok Dinamov stadion predstavlja ruglo grada, kreće se u neke nove megalomanske projekte poput Centra za poduzetnike.

A da piroriteti gradskih vlasti nisu niti slični prioritetima Zagrepčana, dokazuju i novi derutni prizori koji nam stižu ravno s Mirogoja, točnije iz arkada. Naime, veličanstveno djelo Hermana Bollea  danas izgleda potpuno derutno i oronulo.

Marijan Križić/facebook/I to je Zagreb
Marijan Križić/Facebook/I to je Zagreb

Još 2015. godine iz Grada je rečeno da je planirana izrada dokumentacije za sanaciju mirogojskih arkada, obnova kompletne kanalizacije i ograde. Kao što možemo vidjeti sanacija nije izrealizirana, a gdje je točno zapelo – nije poznato.

Kako bilo,  groblje Mirogoj ubraja se medu najljepša groblja u Europi. Mirogoj nije samo posljednje počivalište umrlih, već i prekrasan park i umjetnička galerija na otvorenom. A njegove  neorenesansne arkade s kupolama, koje se ujedno smatraju jednim od najvećih projekata europskog historicizma, prepuštene su zubu vremena.

Upit o stanju mirogojskih arkada poslali smo i Holdingovoj podružnici Gradska groblja, ovo je njihov odgovor:

“Arkade kao i cijeli Mirogoj zaštićeno su povijesno kulturno dobro. Grad Zagreb – Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada , graditeljstvo, komunalne poslove i promet prošle godine dao je snimiti postojeće stanje arkada, temeljem čega će se ove godine izraditi projekt sa troškovnikom za sanaciju. Sanacija bi se trebala raditi po dijelovima budući da je sanacija vrlo skupa. Dijelovi arkada ( nadgrobni spomenici, vaze, lampaši i sl. trebali bi obnoviti korisnici grobnih mjesta ). Manje popravke svake godine vrše Gradska groblja koliko nam dozvoljavaju financijske mogućnosti. Suglasnost za sve intervencije daje Gradski ured za zaštitu spomenika kulture .”


Komentari