Filmski maraton za deseti rođendan Kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti

Muzej suvemene umjetnosti (Foto: MSU)

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, u povodu desete godišnjice pokretanja programa Kina Metropolis, u subotu, 26. rujna, donosi filmski maraton s četiri filma “Slavna invazija medvjeda na Siciliju”, te “Kako biti dobra supruga”, “Vjeran čovjek” i “Corpus christi”.

Za obljetnički program ulaznice za kino su 10 kuna, a s njima se može ući i na izložbu po izboru, izvijestio je MSU.

Maraton počinje u poslijepodnevnim satima animiranim filmom “Slavna invazija medvjeda na Siciliju” Lorenza Mattottija, pričom iz vremena kada su medvjedi još lutali planinama Sicilije u čijem je središtu medvjedić Toni kojega otmu lovci.

Redatelj filma slavni je talijanski ilustrator i stripaš Lorenzo Mattotti, a nadahnuće za ovaj animirani film pronašao je u istoimenoj priči Dina Buzzatija.

Nakon toga prikazuje se humorna drama “Kako biti dobra supruga” Martina Provosta, najavljen kao “šaljiv i satiričan prikaz univerzalne priče o solidarnosti, emancipaciji i rodnoj ravnopravnosti.”

Uslijedit će romantična drama “Vjeran čovjek” Louisa Garrela, o lijepoj Marianne koja ostavlja Abela kako bi ostvarila vezu s njegovim najboljim prijateljem Paulom, s kojim je ostala u drugom stanju.

Izvor: MSU

Za kraj programa odabrana je kriminalistička drama “Corpus christi” Jana Komase, koja prati mladića koji odlučuje postati svećenik nakon što doživi duhovnu transformaciju u popravnom domu za mlade, što mu i uspije u maloj lokalnoj zajednici prožetoj problemima i predrasudama.

Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a osvojio je 49 nagrada i 19 nominacija na međunarodnim filmskim festivalima.

Kino Metropolis otvoreno je u rujnu 2010. u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, zagrebačkom premijerom proslavljenog igranog filma “Samac“  Toma Forda.

“Već deset godina Kino Metropolis utječe na zagrebačku kino publiku potičući refleksivnost i kritičnost te konzumiranje kvalitetnijeg kulturnog audiovizualnog sadržaja, nudeći vrhunske filmske, festivalske i revijalne sadržaje koji predstavljaju otklon od dominantnih mainstream koncepcija”, ističe se u najavi MSU-a.

Izvor: MSU

Do danas je u tom kinu prikazano oko 400 neholivudskih filmova koje je vidjelo više od sto tisuća gledatelja, a kao jedan od vrhunskih trenutaka iz MSU-a izdvajaju posjet oskarovca Jamesa Ivoryja, koji je razgovarao s publikom prije projekcije “Sobe s pogledom“, na otvaranju retrospektive svojih filmova realizirane u suradnji s Pulskim filmskim festivalom.

Kino Metropolis član je lanca Europa cinemas od 2013. godine, domaćin je Revije europskog filma, Pule u Zagrebu, Europe u kinu i drugih festivalskih manifestacija.

U fokusu programa su europski i nezavisni svjetski igrani filmovi odabrani sa svjetskih filmskih festivala i repertoara europskih art-kina, nerijetko i hrvatski i europski kratki igrani filmovi koji se prikazuju kao uvod u dugometražne igrane filmove, te dokumentarni filmovi i oni za djecu. Programski voditelj je filmski kritičar Zlatko Vidačković.

Svjetska premijera dokumentarca o zaljubljenim časnim sestrama na ovogodišnjem ZagrebDoxu


Komentari