Film ‘Tvornice radnicima’ o ITAS-u iz Ivanca osvojio 31. Dane Hrvatskog filma: Riječ je o ‘posljednjem Mohikancu radničkog samoupravljanja’

Film Tvornice radnicima (foto: press)

Dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova zatvoreno je 31. izdanje Dana hrvatskog filma, a Grand Prix festivala osvojio je dokumentarni film “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića.

Kovačevićev film govori o radnicima Tvornice alatnih strojeva ITAS iz Ivanca, a uz Grand Prix, glavni festivalski žiri, u kojemu su bili Sanja Vejnović, Đuro Gavran i Miroslav Sikavica, dodijelio mu je i nagradu za najbolji dokumentarac.

Pobjednici 31. DHF-a (foto: Dani hrvatskog filma)

“Prikazujući stanje iznutra te ne izlazeći s kamerom izvan prostora same tvornice, pri tome fokusirajući se na najistaknutijeg ITAS-ova metalca, posljednjeg Mohikanca radničkog samoupravljanja, kao i na nemoćna direktora tvornice, autor gradi autentičnu i nesentimentalnu priču o sudbini tradicionalne radničke klase u tranzicijskom društvu, gruboj tržišnoj realnosti, frustraciji, nasukanim idealima, gubitku iluzija, narušenim međuljudskim odnosima te neizvjesnoj budućnosti”, ističe se u obrazloženju žirija.

Komentari