DRITO IZ BOĆARSKOG U prepunom domu publiku rasplesale najveće regionalne hip-hop i trap zvijezde

Foto: Julijan Labrović

Ovog je vikenda šest tisuća posjetitelja zagrebačkog Boćarskog doma svjedočilo još jednom kultnom izdanju utjecajnog Drito festivala. Najjači regionalni hip-hop & trap festival te glazbena meka gen-z generacije, kroz petak i subotu 1. i 2. travnja predstavio je “Drito iz Boćarskog”, svoje najveće izdanje do sada i ponudio ono najbolje s regionalne scene ovog žanra.

Drito kao glazbeni festival predstavlja svojevrsni fenomen domaće glazbe i središnje je mjesto susreta s onim što regionalna hip-hop i trap scena nude. Rasprodan tri tjedna unaprijed, na temelju jedne instragram objave i četiri instagram storyja organizatora yem, malo je reći da se festival s nestrpljenjem iščekivao.

Tijekom dva dana trajanja, na “Dritu iz Boćarskog” nastupilo je više od 20 izvođača iz čitave regije, a obje večeri donijele su usijanu atmosferu kaosa i snažnu interakciju publike sa svojim glazbenim herojima.

Foto: Julijan Labrović

Na pozornicu su u svojim vrhunskim izvedbenim izdanjima stala raznolika i trenutno najjača regionalna imena ovih žanrova; prvu večer otvorio je zagrebački veteran Khan, nakon čega je uslijedio užareni nastup srpske hip-hop kraljice stila Mimi Mercedez; svoj premijerni nastup kako na Dritu tako i u Hrvatskoj imao je beogradski kolektiv Crni Cerak; triljski hip-hop underground heroj i ovogodišnji dobitnik Rock&Off nagrade u kategoriji “Rap&Off” – Grše, još je jednom oduševio publiku i izazvao jedan od brojnih moshpitova, dok je brodarički mac daddy Bore Balboa na krilima nedavnog samostalnog koncerta održanog u Tvornici Kulture kod publike izazvao najsnažniji kaos tijekom čitave večeri; Vojko V još je jednom pokazao svoju snagu i važnost u kreiranju domaće hip-hop scene; kao internacionalni gost, publici se predstavio i Gzuz, svjetska hip-hop zvijezda iz Hamburga, kojemu je ovo bio drugi nastup pred zagrebačkom publikom, a vrhunac večeri izazvali su nastupi aktualnih apsolutnih vladara ovog žanra – 30zone te trap heroja High5.

Foto: Julijan Labrović

Snažna energija i atmosfera kaosa prenijela se na i drugu večer festivala, koju je otvorila mlada regionalna reperica Muha, a zatim su uslijedili nastupi karizmatičnog Dine Blunta, beogradskog Surreala, kao i sve zamijećenije srpske hip-hop i r&b glazbenice tam.

Večer je prema svom vrhuncu usijanja krenula uz pop punk energiju koju su na pozornicu donijeli Ružno Pače, Sjena i Luzeri, a zatim na tom valu nastavili ploviti splitski TTM, zagrebački traperi Buntai te kultna trap skupina KUKU$. Nakon njih uslijedili su vrhunski nastupi miljenika domaće trap/hip-hop scene, z++, kojem se tijekom nastupa na pozornici pridružio Massimo Savage, da bi ovo snažno izdanje festivala kraju priveli veterani žanra – Krankšvester, nedavni dobitnici nagrade Porin u kategoriji najboljeg hip hop albuma 2021., koji su kod publike izazvali apsolutnu euforiju i erupciju uzbuđenja.

U svom najjačem izdanju do sada, Drito festival, iza kojeg idejno i organizacijski stoji booking agencija i label yem, još je jednom pokazao snagu i važnost koju nosi ne samo na domaćoj, već i regionalnoj glazbenoj sceni. Kroz tek (i već) šest godina postojanja, Drito je postao vodeće festivalsko ime regionalne gen-z generacije, odnosno glazbene zajednice u čijem stvaranju sudjeluje od samih početaka i svog prvog izdanja 2016. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Iz godine u godinu, Drito raste zajedno sa svojim izvođačima i publikom, a zajedničkim snagama kao kulturološki fenomen ostavljaju snažan utjecaj na domaću glazbenu scenu.


Komentari