Vodimo vas na nostalgično putovanje u mladost – prisjetite se s nama najboljih zagrebačkih romana koje smo gutali kao djeca.

Mnoge od nas definiralo je druženje s književnim junacima nekad popularnih dječjih romana. Od njih smo učili o univerzalnim vrijednostima kao što su prijateljstvo, hrabrost, ljubav i nesebičnost. Današnje generacije na žalost sve rjeđe posežu za takvom vrstom literature koja je nekoć imala važnu ulogu u odgoju i oblikovanju karaktera mladih ljudi.

U našem izboru najboljih dječjih romana sa zagrebačkom tematikom podsjetit ćemo vas na nekoć popularne junake uz koje smo kao djeca u mašti provodili vrijeme u detektivskim misijama i brojnim avanturama duž ulica našeg grada.

Nadamo se da će vam ovaj tekst biti poticaj da neke od ovih naslova ponovno uzmete u ruke i upoznate vašu djecu s pamtljivim književnim junacima koji će im obogatiti mlade dane i nagnati ih na istraživanje te na igru na svježem zrakom. Čitanje avantura ovih književnih junaka probudit će u vašim klincima novo zanimanje za njihov grad, njegove ulice i prošlost.

Zvižduk s Bukovca (autor: Zvonimir Milčec)

Foto: hr.wikipedia.org
Foto: hr.wikipedia.org

Ova klasična priča o odrastanju u Zagrebu tijekom pedesetih godina prati skupinu djece i glavnog protagonista Gizu. Dječaci lutaju okolicom, zajedno provode vrijeme i natječu se sa suparničkom grupom djece. Ovaj u srži humoristični roman ipak i upoznaje mlade čitatelje s mnogim temama iz svijeta odraslih. U romanu se spominju mnoge prepoznatljivo zagrebačke lokacije, poput parka Maksimira i zagrebačkog kvarta Bukovac i potoka Blizneca, a njegovi likovi govore zagrebačkim “slengom”.

Knjiga je idealna za upućivanje mlađih naraštaja kako se prije nekoliko desetljeća živjelo u Zagrebu i na koji su način djeca provodila slobodno vrijeme prije pojave računala. Roman ima i drugi nastavak, po imenu “Posljednji zvižduk”.

Koko i duhovi (autor: Ivan Kušan)

FOTO: katalog.kgz.hr
FOTO: katalog.kgz.hr

Radnja ove uzbudljive detektivske avanture vrti se oko trojice pamtljivih likova – dječaka Koka, Zlatka i Bože. Oni istražuju neobične događaje u svome susjedstvu, a kroz perspektivu glavnog junaka Koka pritom doznajemo o životu tipične zagrebačke obitelji prije nekoliko desetljeća. U ovoj pripovijesti likovi prolaze mnogim pamtljivim lokacijama poput Maksimira, Bužanove ulica, Kvatrića, kina Union i Langovog trga, a Koko živi u Heinzelovoj ulici.

Ovaj je roman jedan od najuzbudljivijih zagrebačkih romana za djecu. Lik Koka se pojavljuje i u brojnim drugim Kušanovim romanima, od kojih su najpopularniji “Uzbuna na Zelenom vrhu”, “Ljubav ili smrt” i “Koko u Parizu”. Kokove avanture prije nekoliko godina zaživjele su i na filmskom platnu, stekavši novu generaciju mladih obožavatelja.

Trojica u Trnju (autor: Pavao Pavličić)

FOTO: katalog.kgz.hr
FOTO: katalog.kgz.hr

Uzbudljiv, duhovit i lako čitljiv kriminalistički roman za djecu koji će vaše klince natjerati na bjesomučno okretanje stranica u potrazi za odgovorom na pitanje “Što je bilo dalje?”. Radnja prati trojicu prijatelja koji se spletom okolnosti nađu suočeni s opasnim kriminalcima, no uspiju ih savladati slogom i prijateljstvom. Radnja se događa u novozagrebačkim naseljima Trnje i Dugave.

Smogovci (autor: Hrvoje Hitrec)

FOTO: skolskiportal.hr
FOTO: skolskiportal.hr

Smogovce jedva da je potrebno predstavljati, s obzirom da su kultni roman i istoimena serija praktički definirali cijelu jednu generaciju Zagrepčana. Ovo je definitivno jedan od najpoznatijih naših romana za djecu i mladež, a odlikuju ga velike količine humora, upečatljivi, zanimljivi i “kul” likovi, te zagrebački govor i tematika koji izviru iz svake stranice.

Roman prati zgode i nezgode mnogobrojne obitelji Vragec, kao i drugih živopisnih stanovnika zagrebačke Pešćenice. O popularnosti smogovaca govori i velik broj napisanih nastavaka. Tako imamo i romane “Smogovci i strašni Bongo”, Zbogom, Smogovci”, “Smogovci u ratu” i “Smogovci i biće iz svemira”.

Tajna Gornjeg grada (autor: Tihomir Horvat)

FOTO: http://katalog.kgz.hr
FOTO: http://katalog.kgz.hr

Posljednji ali ne i manje zanimljiv roman na našem popisu prati avanturu skupine djece koja u potrazi za blagom otkrivaju detalje iz zagrebačke prošlosti, te svojom slogom i poštenjem kvare planove nekolicine odraslih obuzetih pohlepom. Radnja se odvija na brojnim prepoznatljivim lokacijama poput Gornjeg grada, Opatičke ulice, Cvjetne ulice, Tuškanca i Gundulićeve ulice. Uzbudljiva radnja sadrži sve što bi pustolovni roman trebao sadržati: škrinju s blagom, stari dnevnik, tajne prolaze, razbijanje šifri, i slične prepoznatljive elemente radnje.

>>> DJEČJI KLASIK: Kroz lutarsku predstavu otkrijte tajnu ‘Mace Papučarice’

Komentari