Deset razloga zakaj volimo živjeti u Zagrebu

Ivan klindić/Lice grada

Svaki građanin ovu bi listu mogao kreirati na svoj način.

Napravili smo svoj popis “TOP 8” razloga zbog kojih volimo naš glavni grad, a vi nam slobodno pošaljite svoje liste.

1. NAJBOLJE SVEUČILIŠTE U HRVATSKOJ

Dobro je poznato kako je upravo metropola, prvi izbor studenata diljem Lijepe naše kao izbor grada za nastavak školovanja. Nije tajna kako je upravo zagrebačko Sveučilište upravo i najcjenjenije hrvatsko sveučilište, a činjenica kako veliki broj studenata iz inozemstva dolazi upravo na zagrebačke fakultete još je jedan dokaz njegove izvrsnosti.

2. GORNJI GRAD

Iako je najpopularnije mjesto u Zagrebu ”špica” odnosno Cvjetni trg, mi biramo Gornji grad. Kava Pod starim krovovima ima onaj zagrebački štih, a nakon omiljenog gutljaja uvijek baterije možemo napuniti pogledom sa Strossa na najdraži grad. Ako smo željni samoće gornjogradske uličice uvijek nam pruže mir, a nerijetko nam otkriju i nešto što nismo znali o voljenom gradu.

3. MISTERIJI

Misteriozni Zagreb ono je što golica maštu znatiželjnika, potiče na istraživanje i mami na otkrivanje svakog kutka skrivenih zagrebačkih ulica. Koliko god proučavali grad, upoznavali ga i otkrivali, on nam uvijek može ponuditi nešto nepoznato, tajnu koju još uvijek nismo otkrili.

4. UREĐENI GRADSKI PARKOVI 

Park Maksimir, Jarun, Bundek – samo su neke od čari koje Zagreb čine onim što i je. Ljubitelji zdravog načina života ranom zorom trče stazama maksimirskog parka, a jezero Bundek postalo je osim za sportske aktivnosti, mjesto za održavanje različitih sajmova i manifestacija. S druge strane, Jarunsko jezero je prava lokacija za mlade jer osim sportskih aktivnosti, Jarun obiluje noćnim klubovima gdje svatko može pronaći nešto za sebe.

5. MEDVEDNICA

Osim mira i zelenila, planina Medvednica obiluje bogatim i raznolikim životinjskim svijetom te posebnostima kao što su Šumska staza ‘Bliznec’ za osobe s invaliditetom, Veternica, srednjovjekovni rudnici Zrinski i Francuski rudnici, Sljemenska kapelica te 500 Horvatovih stuba… Posebno poznata i popularna je utvrda Medvedgrad, sagrađean u 13. stoljeću…

6. ZAGREBAČKA KATEDRALA

Katedrala u Zagrebu majka je svih crkava u zagrebačkoj nadbiskupiji, ujedno najmonumentalnija hrvatska sakralna građevina, izgrađena u neogotičkom stilu. Izvana je duga 77 metara, a široka 48,20. Visina tornjeva iznosi 108 metara. Unutarnja površina iznosi 1617 m2 i može primiti više od 5000 ljudi.

Katedrala je okosnica jezgre biskupskog grada, a od 19. stoljeća je simbol Zagreba i cijele Hrvatske, te tako najveći spomenik vjere i kulture i duhovno središte hrvatskog naroda. U nju je utkana naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Ona je svjedok najvećih, najradosnijih i najtužnijih događaja povijesti hrvatskog naroda.

Zagrebačka je katedrala posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, a suzaštitnik je sv. Stjepan kralj. Nazivaju je katedralom naših velikana, Stepinca, šepera i Kuharića, Zrinskih i Frankopana.

7. ULIČNI FESTIVALI & NOĆNI ŽIVOT

Kazališne predstave, kulturna i sportska događanja, umjetnici, koncerti,, ples i zabava obogaćuju ulice Zagreba pa ne čudi kako su upravo ulični festivali postali simbol naše metropole. Raznovrsne glazbene, dramske, likovne, sportske i ostale priredbe, zabavljači. Tu svakako vrijedi spomenuti i klubove koji nude šarolike spektre zabave i za svakako se može naći ono što mu odgovara.

8. KLOPA

Bogata gurmanska scena turistima i lokalcima uvijek nudi sjajne okuse. Od naših kultnih slastičarnica i palačinkarnica, šarmantnih tradicionalnih restorana pa sve do onih brze hrane.

9. BOGATA CRAFT SCENA

Scena craft piva u Zagrebu nikad nije bila jača, a kreativni pubovi koji su zavladali zagrebačkom ugostiteljskom scenom jednostavno oduševljavaju. Kvalitetne pive i zanimljivi okusi iz ponude zagrebačkih pubova osvajaju sve veći broj obožavatelja.

10. LJUDI

Od kumica na placu preko osebujnih pojedinaca, uličnih svirača i uvijek “zrihtanih” mladića i djevojaka. I ti koji ovo čitaš činiš naš grad. Zagrepčani su simpatični, imaju odličan smisao za humor, multikulturalni, zabavni i uvijek spremni pomoći. Kaj ne?


Komentari