Dašak Španjolske u Zagrebu: 7. Flamenco Festival Zagreb dovodi svjetski priznatog gitarista

Foto: Flamenco Festival Zagreb

7. Flamenco Festival Zagreb donosi melodije španjolske Andaluzije. U tri dana festivala nastupit će umjetnici iz Španjolske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Meksika, a organizatori su ove godine pripremili posebno iznenađenje – koncert flamenco gitariste Oscara Herrere u Gradskom dramskom kazalištu Gavella.

Festival počinje u subotu 28. rujna besplatnim koncertom Oscara Herrere iz Španjolske u kazalištu Gavella. Svjetski priznati gitarist nagrađen je najvažnijim i najvećim priznanjima i nagradama iz svijeta flamenka. Nastupao je na prestižnim svjetskim pozornicama poput Kairo Opera House, ali i u Australiji, Singapuru, Kini, Filipinima, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Brazilu, Kubi, Jordanu ili Namibiji, kao i cijeloj Europi i Latinskoj Americi, a zahvaljujući Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske prvi će put nastupiti i pred zagrebačkom publikom.

Foto: Flamenco Festival Zagreb – Oscar Herrero

Gost večeri je mladi Zagrepčanin Zlatko Josip Grgić kojeg su Španjolci zbog njegove iznimne tehnike sviranja prozvali “šaptaćem Torresa”. Grgić je prvi glazbenik u povijesti koji je izvan Španjolske svirao na najvažnijoj španjolskoj gitari zvanoj “La Invencible” (Nepobjediva) koju je 1884. sagradio “otac španjolske gitare” Antonio de Torres.

Foto: Flamenco Festival Zagreb – Zlatko Josip Grgić

Druge dvije festivalske večerio održat će se u Jazz & Cabaret club Kontesa. U nedjelju 29. rujna jedni od najutjecajnijih talijanskih flamenkista Michele Pucci i Angel Giordano u suradnji sa slovenskom plesačicom flamenka Urškom Centom izvest će tradicionalni Tablao flamenco.

Foto: Flamenco Festival Zagreb – Tablao Flamenco

Posljednja festivalska večer, 30. rujna rezervirana je za već tradicionalni Fin de fiesta nastup umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja, a po prvi će im se put pridružiti i flamenkisti iz Meksika.

Foto: Flamenco Festival Zagreb – Nina Ćorić i Doris Karamatić

Festival će tako na najbolji mogući način zatvoriti pjevačica flamenka i organizatorica festivala Nina Ćorić, harfistica Doris Karamatić, plesač Mitja Obed i njegove učenice zagrebačke škole flamenka „Un Respiro“, gitaristi Emanuel Palić i Fadil Abdulov u pratnji Filipa Šovagovića te specijalni gosti iz Meksika Fernardo Soto i Angel Ramos Magaña.

Foto: Flamenco Festival Zagreb – Mitja Obed


Komentari